Hlavní obsah

Vlachovo kvarteto Praha tradičně i nově na Pardubickém hudebním jaru

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední české smyčcové kvarteto přijíždí do Pardubic se zajímavým programem. Ve čtvrtek 12. dubna se návštěvníci festivalu mohou těšit na osvědčené klenoty světového repertoáru i premiéru zcela nového díla v podání smyčcového Vlachova kvarteta Praha.

Foto: Vlachovo kvarteto Praha (archiv)

Vlachovo kvarteto Praha se 12. dubna představí na Pardubickém hudebním jaru.

Článek

Přední české smyčcové kvarteto ve svém programu konfrontuje osvědčené klenoty světového repertoáru – Janáčkův první smyčcový kvartet „Z podnětu Tolstého Kreutzerovy sonáty“ a Dvořákův dvanáctý smyčcový kvartet „Americký“ – s premiérou nového díla.

Jeho autorem je violista souboru, skladatel, aranžér a dirigent Jiří Kabát. Vlachovo kvarteto se rozhodně nebojí novinek a pravidelně potvrzuje svou univerzálnost, jež v kombinaci se špičkovou interpretací slibuje mimořádný umělecký zážitek i příznivcům Pardubického hudebního jara.

Vlachovo kvarteto Praha patří už tři desítky let k pojmům české komorní hudby. Hlásí se k uměleckému odkazu proslulého primária, dirigenta a pedagoga Josefa Vlacha. Výčet cen z renomovaných soutěží či úspěšných vystoupení na světových pódiích je opravdu široký. Repertoár tělesa čítá dnes na 150 skladeb všech stylových období, včetně pozoruhodných děl méně hraných autorů. Z desítek CD nahraných Vlachovým kvartetem lze zmínit například soubornou nahrávku kompletního Dvořákova komorního díla.

V Rytířském sále zámku v Pardubicích se kvarteto představí ve složení Jana Vlachová, Karel Stadtherr – housle, Jiří Kabát – viola, Mikae Ericsson – violoncello.

Koncert začíná v 19 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám