Hlavní obsah

Vítkovská nemocnice slouží lidem již 115 let

Novinky, Radka Miloševská

V neděli 31. května to bylo na den přesně 115 let, co bylo vydáno povolení k provozu Nemocnice Vítkov. Zdravotnické zařízení v jižním okraji opavského okresu je dnes detašovaným pracovištěm Nemocnice Nový Jičín, která je členem skupiny Agel.

Foto: Martin Janík

Stejně jako v minulosti, i dnes na mají největší zásluhy na chodu Nemocnice Vítkov zdejší zaměstnanci.

Článek

Samotný vznik vítkovské nemocnice na počátku 20. století vážně ohrozil nedostatek financí, neboť rozpočet na přestavbu tehdejšího zámečku se výrazně překročil, a proto obecní zastupitelstvo požádalo o příspěvky dobrodince.

Veřejnost výzvu vyslyšela a po největších donátorech město nechalo pojmenovat některé nemocniční pavilony (např: Pavilon Eduarda a Marie Freiedmannových).  Turbulentní vznik nemocnice se přenesl i do jeho dalšího fungování, který byl mnohdy jako na horské dráze.

„S ohledem na restrukturalizaci zdravotnictví v minulosti považujeme za nesmírně důležité a úspěch pro region, že nemocnice ve Vítkově v současné době stále existuje a poskytuje své služby,“ říká MUDr. Jan Káňa, předseda představenstva Nemocnice Nový Jičín.

Dnes se v Nemocnici Vítkov nachází oddělení léčebné a rehabilitační péče, které slouží k doléčení převážně pacientům právě z novojičínské nemocnice. „Naší vizí je zejména rozvíjet nadále koncept léčebného a rehabilitačního pracoviště, včetně navazujících ambulantních provozů,“ vysvětluje ředitel Káňa.

S tím souvisí pestrý seznam investic putujících do Vítkova, momentálně se dokončuje například instalace nových televizorů na všech pokojích. „Věříme, že to naši pacienti ocení,“ konstatuje Jan Káňa a jedním dechem dodává:

„Společnost Agel trvale a pravidelně investuje do vybavení a stávajících provozů. Namátkou lze zmínit nové vybavení interní ambulance, včetně gastroskopu, přístroje pro elektroterapii, k dispozici je nová galvanická vana na rehabilitacích, pro léčebnu dlouhodobě nemocných jsme pořídili nová lůžka, lehátka, EKG přístroje a došlo i k rekonstrukci rozvodu medicinálního vzduchu. Pořízena byla v neposlední řadě centrifuga, dorozumívací zařízení, ultrazvuky a ergometry, a podobně. Jen tyto položky v součtu vydají za více než 4,2 milionu korun.“

I přes všechny překážky slouží nemocnice ve Vítkově lidem dál. A stejně jako v minulosti, i dnes na tom mají obrovskou zásluhu zdejší zaměstnanci. „Chtěl bych využít této příležitosti a poděkovat i touto formou občanům, vítkovské samosprávě, pacientům a zejména personálu, že jsme společně zvládli složité období omezení z důvodu pandemie onemocnění covid-19. V souvislosti s tím je nezpochybnitelně největší devizou ve Vítkově právě náš ochotný a kvalitní zdravotnický personál,“ má jasno ředitel Jan Káňa.

Reklama

Výběr článků

Načítám