Hlavní obsah

Vítězství v soutěži Studentský design putuje na průmyslovku do Hodonína

Novinky, Jana Slováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barbora Gučová, čerstvá absolventka hodonínské průmyslovky, zaujala porotu na prestižní celostátní soutěži Studentský design, a svou prací "We are all equal" tuto soutěž v kategorii Grafický design vyhrála.

Foto: archiv SŠPU

"We are all equal", dílo Barbory Gučové, studentky Grafického designu ze SŠPU Hodonín

Článek

Prestižní celostátní soutěž Studentský design pořádá Asociace středních odborných škol s výtvarnými a uměleckořemeslnými obory ČR. Účastní se jí středoškolští studenti ze všech uměleckých škol v republice.

Do letošního ročníku soutěže Studentský design bylo v kategorii Grafický design přihlášeno více než 50 prací z 25 středních uměleckých škol z celé ČR. 

Barbora Gučová se v sérii pěti autorských leporel nebála využít obsahový a kompoziční experiment. Tvoří jej expresivní kaligrafické texty a ilustrace, které vzájemně navazují a instalované v prostoru vytváří rozměrný plakát apelující na dodržování rovnoprávnosti všech živých tvorů. Její dílo natolik zaujalo odbornou porotu, že získala první místo v kategorii Grafický design.

Úspěch hodonínské střední školy byl podtržen také výborným umístěním další studentky grafického designu Julie Černé, která se v této konkurenci umístila na výborném 11. místě.

O soutěži Studentský design 2019:

Vyšší odborná škola grafická a Střední průmyslová škola grafická v Praze byla v roce 2019 garantem ústředního, celostátního kola soutěže Studentský design 2019. Účelem této soutěžní přehlídky bylo setkání asociací spřízněných škol, které zde měly možnost prezentovat to nejlepší ze své soudobé produkce.

Soutěž je tvůrčí a inspirativní, nikoli konfrontační. Do soutěže bylo možné nominovat práce, které vznikly v období 2. pololetí školního roku 2016/17, během školního roku 2017/18 nebo v 1. pololetí školního roku 2018/19. Výběr soutěžních prací probíhal ve dvou kolech. V prvním, školním kole byly vyprofilovány a vybrány práce do ústředního, celostátního kola.

Přihlášené práce byly bodovány hodnotiteli, nominovaných z jednotlivých škol. Komise hodnotitelů posuzovaly funkčnost propojení autorské ideje a její realizace v oblasti komunikačního designu, a především produktového designu, který v sobě nese značný nárok nejen na výtvarné, ale i technické provedení s ohledem na potřeby výroby.

Hodnoceno bylo pět kategorií: Produktový design; Grafický design; Oděv, textil, obuv; Sklo a Fotografická a multimediální tvorba.

Bodově nejlépe hodnocená práce ze všech kategorií získala Grand Prix a třicet poměrově nejlépe hodnocených prací pak titul laureát.

Výstava soutěžních prací proběhla od 26. února do 14. března v Galerii ve věži v Novoměstské radnici na Karlově náměstí 1/23 v Praze 2, která byla dalším partnerem tohoto soutěžního projektu.

Reklama

Výběr článků

Načítám