Hlavní obsah

Vítězové oslaví padesátiny festivalu Porta

Novinky, Petr Mráček

Jubilejní padesátý ročník Porty oslaví vítězové Port 1967 - 2015: Spirituál Kvintet, Fešáci, Wabi Daněk, Kamelot, Samson Lenk, P. Žalman, COP, R. Křesťan, Nezmaři, Epydemye, Zelenáči, Vojta Kiďák Tomáško, New Rangers a mnoho dalších hvězd české folkové scény.

Foto: Petr Mráček

V minulosti na festivalu Porta vystoupil i Pavel Callta

Článek

Třídenní finále interpretační soutěže proběhne poslední předprázdninový víkend v lesním divadle v Řevnicích u Prahy 24. - 26. června.

Dramaturgie letošního jubilejního ročníku je postavena jen na vítězích předchozích ročníků. Spolu s hvězdami folk a country vystoupí 16 soutěžících kapel, které se probojovaly do finále interpretační Porty z oblastních kol v ČR.

Soutěž dává příležitost začínajícím skupinám a je určena především pro žánry folk , písničkáře, bluegrass, trampské ale i bluesové kapely. V průběhu několika desetiletí festivalem Porta prošla většina skupin, muzikantů a osobností, kteří dnes reprezentují českou folk & country scénu.

Letošní ročník bude také obohacen o udělení sošky Zlatá Porta. Uděluje se od roku 1976 jako pocta za přínos pro žánr a Portu interpretům, ale i významným osobnostem, které Portu výrazně ovlivnily. Oceněni byli v minulosti např. Karel Plíhal, Jarek Nohavica, Wabi Daněk, Spirituál Kvintet, Pacifik a mnoho dalších osobností tohoto žánru.

Wabi Daněk o současné Portě říká: „V Řevnicích se mi zpívá fantasticky, protože je to v lese. Lidi jsou tam bezvadný, všechno je tam nádherný a tak se tam rád vracím…Z těch vítězných portovních písniček dám asi Ročník 47, protože ta je z duše. A Rosa? Ta tam asi musí bejt...”

Portu opět natočí Český rozhlas Olomouc a nedělní vystoupení letos zaznamená Česká televize. V režii Adama Rezka tak vzniknou dva hodinové pořady pro Čt Art.

Druhá scéna bude patřit semifinále, kam postoupili soutěžící z druhých míst oblastních kol. Odtud postoupí minimálně dva soutěžící do finále soutěže. Můžete přijít fandit novým talentovaným kapelám a projít se při tom lesem, nebo si udělat malý výlet na blízký Karlštejn. Nebudou chybět báječné steaky na roštu, skvělá káva z café –Mamamia ani divácké soutěže. Návštěvníci se zkrátka mají na co těšit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám