Hlavní obsah

Vítězem FFT Slopestyle 2014 se stal český biker Tomáš Zejda

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 9. srpna se v Bike parku v Ústí nad Orlicí uskutečnil 6. ročník mezinárodního závodu ve skocích na kolech FFT SLOPESTYLE 2014 za účasti 46 nejlepších bikerů zastupujících přihlášené evropské země.

Foto: Stanislava Dvořáková

Perfektní skok z jízdy hodnocené 81 body.

Článek

Vysoká úroveň předváděných jízd, kdy tříčlenná porota hodnotila obtížnost a kombinaci předvedených triků, výšku skoku a kvalitu provedení, ukázala vyrovnanost jednotlivých závodníků. Jak to ve sportu bývá, kdy vedle fyzické kondice a umu je potřeba i přítomnost štěstěny, hlavním vyřazovacím kritériem byly nepředpokládané chvilky nezdaru, kdy po nedokončení jízdy či pádu došlo ke ztrátě bodů.

Jízdy obsahující akrobatické prvky jako salta, dvojsalta, různé vruty, pouštění řídítek za letu se neobešly bez pádů. Ovšem sport přináší další důležitou vlastnost, a to umění padat. A tak diváci viděli i ošklivé pády, kdy se zatajeným dechem čekali, co se s ležícím závodníkem v péči zdravotní služby stane, a on po chvíli, sice otřesen, odešel po svých a navíc i přes odřeniny nastoupil do dalšího kola jízd, aby co nejvíc nahradil ztrátu bodů.

Do jednotlivých závodů nastoupilo celkem 46 závodníků v zastoupení České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska. V pátečním pumptrackeru contest z 20 bikerů 1. místo vybojoval Gábor Lenthár z Maďarska, na 2. místě skončil Petr Homola a o 3. místo se podělili Aleš Dryml a Hanzi Krušina.

V hlavním závodě Slopestyle se jezdilo ve dvou lajnách a do tří finálových jízd se probojovalo 18 bikerů, kdy poslední dvě jízdy o první umístění absolvovalo 6 závodníků. Zde právě velkou roli v pořadí sehrály nešťastné pády. Přesto většina předvedených jízd byla odměňována uznalým potleskem i obdivem početných diváků.  

V konečném pořadí 1. místo získal Tomáš Zejda (ČR) před Ferencem Horváthem z Maďarska a o 3. místo se opět podělili se ziskem 81 bodů Damjan Siriški (ČR) a Pietr Krajewski z Polska. Dále bylo hodnoceno 5. až 10. místo s pořadím Kuba Šiřina (ČR), Pavel Stadrak (Polsko), Ondra Krčmář (ČR), Gábor Lenthár, András Horváth a Tamás Gargya (všichni Maďarsko).  

Za nejobtížnější a nejlépe provedený cvik v best tricku-double backflip byl vyhodnocen Dominik Czycko (ČR) a v 360 triple barspin Pavel Stachak (Polsko).

Diváky i bikery oblíbené závody pořadatelé FFT týmu Ústí nad Orlicí ještě letos vylepšili o nezvyklé aranžmá. Dění celého dne bylo zasazeno do atmosféry divokého západu, kterou dokreslovaly kulisy westernové osady. Sami pořadatelé představovali indiány, kdy v čele všech utkání závodních disciplín stál šerif přestavovaný Michalem Moravcem. I stupně vítězů byly netradiční. Pódium s třemi oprátkami však po statečném výkonu nebyly použity obvyklým způsobem, ale odměnou pro štěstí.

Celé dění bylo doprovázeno typickou hudbou divokého západu a jelikož k westernovým krčmám patří i krásné ženy byli přítomní bikeři jejich elánem v předvedeném kankánu rozpáleni před finálovými jízdami k těm nejodvážnějším výkonům.

Po odvolaném závodě pro trvalý déšť v minulém roce, letos se k pohodě přidalo i teplé slunečné počasí a tak spokojená nálada panovala mezi stovkami všech účastníků na zaplněném svahu westernového dění.

Reklama

Výběr článků

Načítám