Hlavní obsah

Vítání mláďat na farmě u Křenkových letos bude, i když trochu jinak

Novinky, Táňa Arťušenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinná farma Nedělní škola řemesel Stránské v Jeseníkách se znovu otevře v pondělí 27. dubna. Sice v omezeném režimu, kdy návštěvníků může být ve skupince nanejvýš pět a měli by být z jedné rodiny. Prohlídky i výroba věcí z ovčí vlny se pak uskuteční pouze venku. A nutné je se předem objednat.

Foto: Vladimíra Křenková

O přírůstky letos nouze není.

Článek

Život se tak aspoň částečně vrátí do svých normálních kolejí. Po vládním opatření, které přišlo ze dne na den, manželé Vladimíra a Roman Křenkovi totiž rušili akce pro mateřské i základní školy, dojednané pravidelné kurzy řemesel na farmě i v lázních Karlova Studánka, prohlídky farmy a také ubytování. Nekonal se ani naplánovaný a velmi navštěvovaný Bůček o páté. Stručně řečeno, předběžná ztráta zatím dosáhla 150 tisíc korun. Pro malou rodinnou farmu téměř likvidační částka.

„Poděkovat bych chtěla všem, kteří nás v této nelehké situaci jakkoliv podporují, třeba pěkným slovem a povzbuzením. Někteří si už dopředu předplatili kurzy. Nejhorší pro nás totiž je, že najednou tu nejsou lidé. Jsme zvyklí na davy, bez nich se den nějak nekonečně vleče. I když se pochopitelně nenudíme, stále je co dělat,“ konstatovala Vladimíra Křenková. Podle ní nejméně změnu postřehla zvířata. O ty bylo totiž jako vždy dobře postaráno, nic jim nechybělo.

Majitelé farmy ale nezaháleli a pustili se do věcí, na které při obvyklém provozu buď nebyl čas, nebo ho bývalo zoufale málo. A tak se opravovalo, dostavovalo, vylepšovalo. Pro hosty přibyly nové dva pokoje, nátěru se dočkaly stoly, lavice i funkční makety technických strojů poháněných vodou – mlýn, pila a hamr, naplno se rozběhla keramická pec. Z ní pak vycházely figurky, květináče a další výrobky. Určeny jsou k výzdobě domu, zahrady a prostor pro hosty i k prodeji.

„Nově jsme oplocovali šestihektarový pozemek, kde se budou v rámci spolupráce s ochranáři přírody pást naše Valašky. Pokračujeme také v projektu spásání luk na Ovčárně. Od konce května by tam měli napřed být poníci a po nich ovečky. A hodně jsem se věnovala výcviku dvou štěňat briardů, aby uměli pomáhat při hlídání ovcí,“ popisovala dobu, kdy jejich zemědělská usedlost zůstala bez hostů, farmářka.

Štěňata Zac a Esi nadšeně doprovázejí hosty po Pastýřově naučné stezce, kolem stájí i ohrad, v nichž nyní na jaře vesele skotačí jehňata.

Letos se však tradiční Vítání mláďat, na které se každý rok sjíždělo několik desítek lidí, ponejvíce celé rodiny s dětmi, neuskuteční. O šanci pojmenovat ovečku nebo beránka ale zájemci nepřijdou. Do 10. května mohou zasílat návrhy jmen na Facebook nebo e-mailem. Fantazii se meze nekladou. Vymyslet jména je totiž potřeba pro osmnáct beránků a osm oveček. A přibudou ještě další, dvě bahnice stále ještě mláďata čekají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám