Hlavní obsah

Vítání jara na zámku Duchcov má podpořit Reinerovu fresku

Novinky, Marian Hochel

Základní umělecká škola Ivana Kawaciuka v Duchcově, Kulturní centrum Duchcov a Státní zámek Duchcov připravují pro návštěvníky v neděli 12. května od 14 hodin benefiční koncert pod názvem Vítání jara / Benefice pro Reinerovu fresku s dobrovolným vstupným.

Foto: Marian Hochel

Pavilon pro Reinerovu fresku v zámeckém parku

Článek

Jak napovídá název akce, případný výtěžek z koncertu bude postoupen na nadační konto pro Reinerovu fresku Nanebevzetí Panny Marie v pavilonu v zámeckém parku.

Koncertní program je sestaven ze známých hitů populární hudby a svěžích jarních melodií, vše v podání žáků hudebních oborů a mladých nadějných talentů ze základních uměleckých škol v Duchcově, Krupce, Bílině, Dubí a Teplicích. Koncert se bude konat na terase balustrádového schodiště zámku s výhledem do zámeckého parku, který je v těchto dnech zbarven v nádherných odstínech jara. Záštitu nad benefičním koncertem převzala starostka města Duchcova Jitka Bártová.

Rok 2013 je pro tento projekt o to důležitější, že si připomínáme 30. výročí zpřístupnění Reinerovy fresky v moderním pavilonu, který je však, jak prověřil čas, pro starou barokní památku prostředím klimaticky nevyhovujícím. Těší nás, že zájem mladé generace o podporu nadačního projektu Reinerovy fresky přetrvává. Zveme všechny návštěvníky, aby přišli s námi zažít tuto výjimečnou koncertní atmosféru během jarního nedělního odpoledne a podpořili Reinerovu fresku svou návštěvou.

V 16 hodin se bude konat speciální prohlídka III. okruhu, jenž mapuje příběh Reinerovy fresky, osud hraběcího špitálu, ze kterého byla freska sejmuta a proměny zámeckého areálu, poznamenaného v 50. a 60. letech minulého století uhelnou těžbou.

V rámci prohlídky si návštěvníci prohlédnou pavilon, ve kterém je vzácná freska osazena, a výstavu, která dokumentuje transfer fresky. Na trase budou moci shlédnout i videoinstalaci Laputoidy / Tikající krajina, která tento pohnutý příběh převypráví originálním způsobem pomocí techniky animovaného filmu.

Prohlídka potrvá 45 minut, vstupenky lze zakoupit v pokladně zámku v ceně 60 Kč (plné vstupné) a 40 Kč (snížené vstupné). V prodeji jsou rovněž benefiční pohlednice s motivem Reinerovy fresky a logem nadačního projektu.

V případě nepříznivého počasí se akce uskuteční ve Valdštejnském sále zámku. V takovém případě budou omezeny prohlídky I. okruhu, v provozu bez omezení bude II. a III. prohlídková trasa. Děkujeme všem návštěvníkům za pochopení.

Reklama

Výběr článků

Načítám