Hlavní obsah

Vína dvou kontinentů se představí v Praze na Malé Straně

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malostranský Kaiserštejnský palác bude 27. března hostit degustaci vín z šesti zemí světa. Kromě francouzských, italských, rakouských, německých a moravských zde nebudou chybět ani vína podstatně exotičtější – brazilská. Do Prahy je přijedou představit zástupci tamních vinařství i sami vinaři.

Foto: Maryna Omská
Článek

Prvopočátky pěstování a výroby vín v Brazílii lze hledat v polovině 16. století, kdy zde ne příliš vydařený boj s révou sváděli portugalští kolonizátoři. O něco úspěšnější byli až další evropští imigranti o dvě a tři století později. Novodobé dějiny brazilského vinařství se začaly psát v 60. letech minulého století, kdy se zájem progresivních vinařů pomalu začal přesouvat od amerických k evropským odrůdám révy vinné.

Ovšem teprve příchod nového milénia přinesl skutečný boom ve vinařské výrobě a bylo možné pomýšlet i na export na vzdálené evropské trhy. Dnes v zemi působí kolem 16 000 vinařství, jež zpracovávají révu ze zhruba 78 000 ha vinic situovaných především ve státě Rio Grande do Sul, ale také Santa Catarina, Paraná, São Paulo, Minas Gerais a Pernambuco.

V České republice se brazilská vína poprvé objevila už před 10 lety. Pro tamní vinaře jsme se stali prvním – a vůbec ne nezajímavým – evropským trhem. Už tehdy se zde o přízeň milovníků vín ucházela vinařství Miolo, Casa Valduga či Salton, jejichž vína v Kaiserštejnském paláci samozřejmě nemohou chybět ani dnes.

Do Prahy dokonce přijede i Jones Valduga či Gregor Salton, oba představitelé již 4. generace italských imigrantů, kteří se v Brazílii výrobě vína věnují. Podobně dlouhou tradici má i již zmíněné Miolo a Vínicola Boscato, oproti tomu vinařství Don Guerino či Luiz Argenta Vinos Finos, jejichž vína budou na degustaci rovněž k dispozici, jsou velmi mladé, ovšem perspektivní vinařské podniky. 

Evropskou produkci bude na Malé Straně reprezentovat moravské vinařství Arte Vini spolu s německými vinařstvími Künstler a Knipser či rakouskými Roland Minkowitsch a Martin & Anna Arndorfer.

A Francie? Nabídku šesti burgundských vinařství (Nathalie & Gilles Fevre, Marc Roy, Alain Jeanniard, Thierry Glantenay, Rollin Pere & Fils a Terres de Velle) doplní Lucien Lurton – La Passion des Terroirs z Bordeaux, ale také Château Henri Bonnaud z Provence či biodynamické vinařství z oblasti Hérmitage Ferraton Pére & Fils. Chateauneuf-du-Pape zde bude reprezentovat Domaine Paul Atard.

Rovněž Apeninský poloostrov bude na degustaci zastoupen. Z Piemontu přijede Mauro Manzone z tradičního rodinného podniku Acienda Agricola Giovanni Manzone. Své Brunello di Montalcino zde představí zástupci malého vinařství Fattoria La Gerla a nabídku doplní toskánská Azienda Agricola Savignola Paolina a lombardská Azienda Agricola Monte Cicogna. Ochutnat bude možné i vína z Weingut Garlider, vinařského statku, který v oblasti Alto Adige provozuje Christian Kerschbaumer s rodinou, či Aziendy Agricola Lorenzo Begali z Veneta.

Degustace v Kaiserštejnském paláci 27. března bude zahájena v 15 hodin a svým návštěvníkům v průběhu pěti hodin nabídne unikátní možnost porovnat vína dvou kontinentů. A vybírat bude opravdu z čeho…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám