Hlavní obsah

Vína a přes kilometr dlouhé sklepy lákají k návštěvě slovenské tokajské oblasti

Novinky, Jiří Cysař
Aktualizováno

Koncem září se v obcích Velká a Malá Trňa a ve Viničkách uskutečnil již 11. ročník přehlídky tokajských sklepů spojený s ochutnávkou vín. V oblasti Tokaj se pěstuje a produkuje jedinečné víno, které nikde jinde na světě nenajdete.

Foto: Jiří Cysař

Tokajské sklepy

Článek

Větší část oblasti leží v Maďarsku a menší na Slovensku - a právě do této části jsme se vydali. Již dlouho dopředu jsme si museli rezervovat vstupenky na degustaci a prohlídku místních sklepů. Protože pěstitelé a producenti vydávají každý rok pouze tisíc vstupenek.

Tokajské výběry jsou vyrobeny z tokajských odrůd oxidativní technologií. K výrobě neodmyslitelně patří ručně sklizeny cibéby - zdravé bobule hroznů napadené ušlechtilou formou plísně Botrytis cinerea, která naruší slupku, a tím se z bobule odpaří voda a koncentruje cukr. Jsou jedinečné a tvoří se pouze na Tokaji, proto je přesně ohraničené území, kde se může pěstovat tokajské hrozny a vyrábět tokajské víno.

Výroba tokajského výběru je velmi náročná. Tokajský výběr se prodává 3, 4, 5 a 6 putnový. Zraje minimálně 3 roky - z toho minimálně 2 roky v klasické tokajské tufovém sklepě.

Přehlídka byla výborně organizována a tak jsme mohli projít a ochutnat všechny druhy vín pěti největších producentů tokajských vín. Takže nás čekalo dvacet vzorků toho nejlepšího vína.

Vstupujeme do prvních sklepů a vidíme chodby vytesané v tufu a sudy uložené po stěnách. Klesáme do velké místnosti a v svíčkami osvětlené prostoře dostáváme první vzorek vín. Součástí vstupenky je také sklenička na víno a mošnička na krk, kam si návštěvník tuto degustační skleničku umístí. Je docela humorné, že se potkávají lidé s mošničkami na krku a připomínají dětskou výpravu.

Na vstupence ve vnitřní části máme možnost podle svého uvážení každý vzorek hodnotit. Toto hodnocení nám pak dává při možném nákupu návod, který víno si vybrat. Nikde se hodnocení neodevzdává, je to pouze pro každého návštěvníka. Součástí vstupenky jsou kupony na nákup vína a tak vstupenka samotná stojí 32 eur a hodnota kuponů je 12 eur.

V každém sklípku probíhá degustace různě. Některý z obsluhujících pojal degustaci vtipnou a zábavnou formou, jiný nám vysvětloval  historii a výrobu tokajského vína, prostě pestrá směsice prezentací místních vinařů. Další částí návštěvy sklípku byla na závěr prohlídka chodeb.

Pro představu, nejdelší soustava těchto sklepních prostor je dlouhá 1,5 km. Samozřejmě, my jsme prošli maximálně 200 metrů. Pro Středoevropana a člověka, jenž nenavštěvuje vinné sklípky často, je to jedinečný a neopakovatelný zážitek. Jelikož se vydává každý rok pouze omezený počet vstupenek, jedná se o příležitost naprosto unikátní.

Doprava na akci je organizovaná z Košic vlakem, dále po vesnicích, kde se nacházejí sklípky, jezdí autobusová doprava zdarma. Samozřejmostí je bohatá nabídka místních gastronomických specialit - v jednom sklípku nabízeli dokonce i pivo. U každého výrobce byl připraven kulturní program s nabídkou tokajských specialit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám