Hlavní obsah

Víme, kudy chodíme... konventem kladrubského kláštera

Novinky, Silvie Strachotová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý zářijový víkend budou v rámci mimořádných prohlídek Víme, kudy chodíme, zpřístupněny jinak veřejnosti nepřístupné prostory nového konventu.

Foto: Pavla Glombová

Víme, kudy chodíme... nový konvent

Článek

Konventní budova, jejíž autorem je architekt Kilián Ignác Dientzenhofer, si v průběhu staletí prošla obdobím velkým přestav a stavebních úprav.

Samotná stavba byla dobudována jen pár let před zrušením kláštera v roce 1785. Posléze sloužila spíše k vojenským účelům, byla zde zřízena kasárna, invalidovna a muniční sklad. V 19. století zakoupil areál bývalého benediktinského kláštera šlechtický rod Windischgrätzů, kteří do této stavby umístili pivovar a později svoji rodovou knihovnu.

S postupnými opravami konventu se začalo až v 80. letech minulého století. V současnosti je pro návštěvníky přístupná pouze malá část této rozlehlé budovy. 

Víme, kudy chodíme... nový konvent zpřístupní během jednoho víkendu prostory, které po zbytek roku bývají veřejnosti uzavřeny. 

Pokud se chcete podívat do nepřístupných prostor, pak ve dnech 8. a 9. září navštivte klášter Kladruby. Prohlídky nového konventu začínají v 12:00, 14:00 a 16:00 hodin. Vstupné na prohlídku je 150 Kč na osobu. Z bezpečnostních důvodů jsou prohlídky nového konventu početně omezeny. Rezervace si můžete objednat na telefonním čísle: 374 631 773 nebo na emailové adrese: kladruby@npu.cz .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám