Hlavní obsah

Vila Paula na Klenové hostila sympozium linorytu

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Ve dnech 21. až 27. října proběhlo na Klenové sympozium linorytu, které Galerie Klatovy / Klenová pořádá od roku 2001. Každý rok na podzim do Vily Paula přijíždí sedm grafiků z různých evropských zemí, aby zde během týdne tvořili. S kurátorem sympozia Mgr. Michalem Lazorčíkem přinášíme rozhovor.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Na snímku účastník letošního sympozia linorytu na Klenové Jan Vytiska z Prahy

Článek

Můžete nám akci blíže přiblížit?

Tento rok je to už 18. sympozium linorytu na Klenové. Vzniklo v roce 2001 a za jeho zakladatele můžeme považovat kurátory Radka Wohlmutha a Marcela Fišera. Na prvním ročníku se jako autoři zúčastnili například Ladislav Sýkora, Pavel Piekar, Jan Vičar nebo Krysztof Molenda z Polska. Na sympozium se snažíme vybírat reprezentanty této grafické techniky z Česka i ze zahraničí. Asi do roku 2010 to bylo víc se zahraničními účastníky. Byli tu umělci z USA, Austrálie, Srbska, Polska, Japonska, hodně ze Slovenska. Dodnes na Klenové bylo 125 autorů.

Co bylo tématem letošního sympozia linorytu?

Snažíme se, aby téma bylo volné, protože si myslíme, že nejlepší grafika vznikne, když autor může tvořit bez nějakého námětového rámce, ale oproti tomu hodně grafik vzniká a je inspirované Klenovou, krajinou, hradem, zámkem, pochmurnou náladou října. Účastníci sem přijedou, my jim povídáme o historii hradu, zámku, o galerii...

Můžete představit účastníky letošního ročníku?

Letošního sympozia se účastnilo sedm umělců - pět z České republiky a dva ze Slovenska, i když Mira Gáberová žije dlouhodobě v Praze. Kromě Miry tu byli ještě Lenka Vilhelmová, Zuzana Kantová, Zuzana Růžičková, Lukáš Tůma, Jan Vytiska a Emil Drličiak.

Kdo vybírá účastníky sympozia a na co kladete hlavní důraz při výběru? 

Účastníky vybírám já a Ladislav Sýkora. Také se na výběru podílejí umělci, kteří zde byli předchozí roky a dávají nám tipy, takže my celý rok sledujeme scénu a snažíme se sem vybrat zajímavé umělce. Snažíme se, aby to bylo generační, aby byli mladší, starší. Také se snažíme, aby byl rovnocenný počet mezi ženami a muži. Snažíme se vybírat zkušené grafiky, kteří mají za sebou výstavy, prezentace, pak i mladé nadějné studenty, které nám někdo doporučí, například profesoři na uměleckých výtvarných školách. Také se snažíme pozvat člověka, který je z výtvarné scény, ale není grafik. Je například malíř, sochař nebo dělá třeba videoperfomance. Svými přístupy tak často do grafiky přináší zajímavé věci.

Jak sympozium linorytu probíhá?

První den je spíš seznamovací a organizační. Následně obeznámíme účastníky s podmínkami tvorby. Ukážeme jim grafiky, které vznikly na předešlých ročnících. Na přízemí Vily Paula máme dva pokoje rozdělené na dílny. Máme zde dva grafické lisy - větší a menší, zabezpečujeme barvy, papír, lino. Každý účastník musí udělat určitý počet tisků. Na závěr sympozia pak dostane každý autor album s grafikami od všech účastníků, přičemž dvě alba zůstávají v galerii.

Co je cílem těchto sympozií?

Cíle jsou různé. Pro účastníky je to určitě navazování nových kontaktů. Směrem ke galerii samozřejmě vznik grafických listů, které následně prezentujeme veřejnosti na výstavách (viz. výstavy Linoryt I., 2016 a Linoryt II., 2019).

Jak hodnotíte letošní sympozium linorytu ve Vile Paula na Klenové? 

Hodnotím ho jako velmi zdařilé. Byli tady zajímaví účastníci a když vidím hotové grafiky, jsem nadšen!

Reklama

Výběr článků

Načítám