Hlavní obsah

Víkend přeje kiteboardingu, bude foukat

Novinky, Adéla Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu 5. a 6. září se v kempu Jestřábí v Černé v Pošumaví opět uskuteční kiteboardové závody. Kiteboarding Challenge vol.2, jak jej organizátoři nazvali, se do této - pro kitery atraktivní destinace - letos vrací již podruhé. První „kitová výzva“ se tu konala už v květnu.

Foto: Adéla Černá

Kite s hydrofoilem. I tato novinka bude o víkendu k vidění.

Článek

Jak vypadají kiteboardové závody?

Kiteboarding je sport, při kterém závodník jede po vodě na speciálním prkně a využívá při tom tažného draka. Trať bude postavena podle mezinárodních standardů a splní tak ty nejpřísnější nároky na jezdce.

Konstrukce tratě je založena na principu UP and DOWN, kdy start a otočná bójka jsou vůči sobě v přímce proti větru. Tím se prověří schopnosti kitera ve všech možných kurzech jízdy vůči větru. Počínaje taktikou jízdy proti větru a konče dynamickou jízdou na zadoboční vítr, kdy hrozí riziko pádu ve vysoké rychlosti.

O víkendu bude větrno, ideální počasí pro kiteboarding.

„Předpověď je více než příznivá, celý víkend má být větrno, a vítr je právě ten nejzásadnější ukazatel toho, zda se Kiteboarding Challenge vůbec uskuteční,“ uvedl Petr Beneš, spolupořadatel závodu.

„Podmínky tady na Lipně jsou pro kiteboarding výjimečné, a proto se sem vracíme,“ doplnil Martin Lafek, ředitel závodu. To, že Lipno je pro takovou událost ideální, potvrzuje i Helmut Scheismussen, který za kitováním na Lipno dojíždí dokonce až z německého Mnichova.

Na co se můžete těšit?

Kiteboardingové závody se konají na vodě. Pojede se tedy klasický okruhový závod, kterého se zúčastní republiková špička. Předpokládaný počet závodníků již teď čítá zhruba 25 jezdců nejen z celé České republiky, ale i z Rakouska, Německa a Slovenska.

Kromě skvělé divácké podívané, kterou kite závody bezesporu jsou, bude možné testovat nové kite vybavení a blíže se seznámit  s tímto dynamickým sportem. „Byla by škoda takové příležitosti nevyužít,“ zve všechny fanoušky extrémních sportů Martin Lafek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám