Hlavní obsah

Víkend otevřených zahrad netradičním způsobem představí přes 120 tuzemských zahrad a parků

Novinky, Ivana Kvasnicová

Víkend otevřených zahrad otevírá běžně nepřístupné zahrady a těm ostatním dává novou dimenzi poznání a netradičních zážitků v podobě komentovaných prohlídek, koncertů, divadla a podobně. V České republice se do Víkendu otevřených zahrad ve dnech 6. a 7. června zapojí přes 120 zahrad i parků.

Foto: zámek Stekník
Článek

Víkend otevřených zahrad začal v roce 1998 v Londýně pod názvem Open Garden Squares Weekend, kdy bylo přihlášeno 43 zahrad. Letos byl v Anglii Víkend zrušen, stejně tak i ve Francii či v Nizozemsku.

V České republice se organizátoři snaží během víkendu lidem poskytnout nadstandardní program. Pod záštitou Národního památkového ústavu se během prvního ročníku v roce 2010 otevřely tři zahrady. Letošního již 10. ročníku se zúčastní přes 120 zahrad a parků po celé republice.

Národní památkový ústav se akce účastní s řadou svých objektů. Tradičně se akce zúčastní zámek Stekník s prohlídkou italských terasovitých zahrad s kvetoucími popínavými růžemi, které letos rozkvetly s dvoutýdenním předstihem. Provoněnou zámeckou zahradu zdobí více než 80 keřů popínavých růží.

„Vůně, krása, tradice, historie, ale také setkávání a trendy jsou slova popisující Víkend otevřených zahrad, který se letos uskuteční ve dnech 6. a 7. června. Zámek Stekník se k této akci připojuje. Po prohlídce zahrad lze s průvodcem navštívit také interiéry zámku, prohlídky začínají vždy v celou hodinu, a to s průvodcem od 10 do 16 hodin nebo samostatně od 10 do 17.15 hodin,” uvedla Mgr. Jana Zajíčková, kastelánka státního zámku Stekník.

Dále lze navštívit Květnou zahradu v Kroměříži. Komentovaná prohlídka proběhne v Buchlovickém zámeckém parku, Lednickém zámeckém parku či ve Valtickém zámeckém parku. V Akademické zahradě Mendelovy univerzity v Lednici budou probíhat prohlídky Tematických zahrad - Labyrint přírody a ráj zahrad. Bohatý bude i program v zahradách Trojského zámku.

Přírodní zahrady, z. s. ve svých ukázkových zahradách představí ekologický způsob zahradničení a podělí se s návštěvníky o zkušenosti s tímto způsobem péče o zahradu. V Jihomoravském kraji bude možné mimo jiné navštívit Bylinkovou zahradu ve Valticích. Novinkou mezi přihlášenými jsou květinové farmy (Kveteto, Floratorium Velká Černá, Květinová farma v javorové aleji).

Víkend otevřených zahrad ve dnech 6. a 7. června připravili Průvodcem parkem, o. s. ve spolupráci se Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu, o. s. a Národním památkovým ústavem.

Další informace na www.vikendotevrenychzahrad.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám