Hlavní obsah

VIDA! Hvězdárna! Poděkování zaměstnancům zajišťujícím chod Brna

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři a sestry brněnských nemocnic, hasiči, řidiči, policisté a mnozí další dostanou od Hvězdárny a planetária Brno a VIDA!science centra výjimečný dárek pod společným názvem VIDA! Hvězdárna!

Článek

V průběhu následujících 14 dní obdrží ředitelé klíčových institucí (např. Fakultní nemocnice Bohunice, Dopravní podnik města Brna, Městská policie Brno, Krajská hygienická stance) více než 10 000 vstupenek, díky kterým mohou do konce letošního roku navštívit jak VIDA! science centrum, tak Hvězdárnu a planetárium Brno.

„Chceme vzdát poctu těm, kteří v této rozkolísané době zajistili chod nejkrásnějšího města České republiky,“ uvedl ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek. Děkovný poukaz s možností navštívit zdarma obě instituce poputuje k množství hrdinů dnešních dní.

VIDA! science centrum i Hvězdárna a planetárium Brno, jako další kulturní a vzdělávací centra, otevřou pravděpodobně v omezeném režimu 25. května. „Poukázky budou platné minimálně do konce roku 2020. Samozřejmě jsme připraveni i na operativní změny přizpůsobené případným aktuálním nařízením a doporučením vlády,“ uvedl Lukáš Richter, ředitel VIDA! science centra.

„Vážím si toho, jak VIDA! science centrum rychle zareagovalo na aktuální potřebu pomáhat v této nestandardní době - a přitom zachovat svoje primární poslání, kterým je popularizace vědy. Věřím, že dárek, který se pracovníci rozhodli věnovat lidem, bez nichž bychom tuto krizi jen těžko zvládli, bude důstojným poděkováním, ke kterému se hrdě hlásím i já,“ řekl Bohumil Šimek, hejtman Jihomoravského kraje.

„Hvězdárna a planetárium Brno již mnohokrát přesvědčila, že se umí přizpůsobovat turbulenci této doby. A tak mě nepřekvapilo, že se nezalekla ani dnešních dní a jako jedna z mála šířila nejen do našeho města pozitivní náladu s mottem: Po každé noci přichází den. A stejně tak to vidí i hrdinové, které se rozhodla obdarovat. Tato doba ukázala, že dobří lidí můžou být ještě lepší. A za to patří i mé velké díky!“ uvedla Markéta Vaňková, primátorka statutárního města Brna

Hvězdárna a planetárium Brno, stejně jako VIDA! science centrum jsou z nařízení vlády uzavřeny od 11. března. Do konce května by jejich dveřmi prošlo asi 30 tisíc, resp. 80 tisíc návštěvníků. V loňském roce VIDA! science centrum měla rekordních 280 tisíc návštěvníků, Hvězdárna a planetárium Brno 170 tisíc návštěvníků.

Obě instituce „využily "pauzu“ k opravám, věnují se online vzdělávání, pořádají pobyty pro děti rodičů tzv. nezbytných profesí, šijí roušky, na 3D tiskárnách připravovaly držáky pro ochranné štíty, zapojily se do projektu brněnské SPŠ chemické na míchání dezinfekce. „Snažíme se využít všechny možnosti, abychom v nelehké době, kdy máme pro veřejnost zavřeno, byli užiteční,“ řekl ředitel VIDA! science centra Lukáš Richter.

„Díky našim zřizovatelům – městu Brnu a Jihomoravskému kraji – můžeme fungovat i po uvolnění opatření a nadále dělat, co je našim posláním – motivovat děti i rodiče k zájmu o vědu a techniku. Tu vědu a techniku, která zachraňuje životy a svět dělá tak báječným místem pro život,“ doplnil Jiří Dušek z Hvězdárny a planetária Brno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám