Hlavní obsah

Více než tři stovky lidí si užily ve zlínském muzeu Ševcovskou pouť

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční Ševcovskou poutí ožila ve středu stálá expozice Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Během dne se rozjely i staré obuvnické stroje a původní výrobní linka z baťovských závodů. Více než 350 lidí si prohlédlo nebo i vyzkoušelo staré řemeslné umění.

Foto: Michaela Mitáčková

Během pouti si lidé prohlédli i práci řemeslníků.

Článek

Ševcovská pouť se poprvé konala v nových prostorách muzea – ve 14. budově 14|15 Baťova institutu. Návštěvníci pouti si tak prohlédli i stálou expozici nazvanou Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost, jejíž součástí jsou i obuvnické stroje a rozsáhlá obuvnická sbírka. Stroje během pouti jely každou půlhodinu. Ševci na nich předvedli i výrobu tradiční obuvi. Děti během dne dostaly i drobná pouťová překvapení.

"Dopoledne na pouť zavítali především školáci s doprovodem. Kromě naší expozice si prohlédli i drobnou řemeslnou výrobu, měli jsme zde dráteníka, perníkářku, ukázky sklářské práce nebo řezbáře. Lidé si prohlédli i práci ševce nebo výrobu tradičního vizovického pečiva nebo korálkových ozdob,“ řekla pracovnice muzea a organizátorka poutě Hana Čubanová s tím, že během dne do muzea zavítalo i mnoho návštěvníků starší generace, kteří zavzpomínali na léta strávená při práci na obuvnických strojích.

Ve vedlejší 15. budově začala také výstava prací pedagogů a studentů ateliéru designu obuvi Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Lidé si výstavu s názvem Protiklady – Žijeme ve světě absurdity mohou prohlédnout až do 29. listopadu.

Podle liturgického kalendáře mají patroni ševcovského řemesla svatý Kryšpín a Kryšpinián svátek 25. října. Bratři žili ve druhé polovině 3. století, za svou víru v Krista byli kolem roku 287 umučeni. Církev je nikdy oficiálně za svaté neprohlásila, za patrony ševců ale byli uznáváni po celá staletí. Svědčí o tom celá řada artefaktů dochovaných v chrámech po celé Evropě. Například v Praze jim byl v roce 1714 zasvěcen boční oltář v Týnském chrámu. Na jejich počest se od 17. století konaly pouliční taškařice a pouti.      

Obuvnická sbírka, která je součástí stálé expozice Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost patří k nejstarším svého druhu v Evropě. Prostřednictvím více než šesti set exponátů seznámí návštěvníky s historií i současností obouvání, vývojem výroby obuvi a dějinami ševcovského řemesla. Sbírkový fond sleduje vývoj obouvání od nejstaršího období českých dějin až po současnost. Nejranější období je zachyceno prostřednictvím replik, nejstarší originály pocházejí z konce 16. století. Atraktivní součástí expozice je kolekce obouvání cizích národů.

Obuvnický průmysl, který se díky Baťovým závodům a pozdějšímu Svitu stal pro Zlínsko jedním z klíčových oborů, přežil v regionu jen ve výrazně zredukované podobě. Ještě v roce 1990 se na území současné České republiky vyrobilo asi 70 miliónů párů obuvi, z toho více než 50 miliónů ve Zlíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám