Hlavní obsah

Více než 2500 návštěvníků přilákala na hrad Veveří vůně uzeného

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostmi Moravského uzeného vrcholí masopust na hradě Veveří. Jen během soboty navštívilo tento hrad více než 2500 návštěvníků.

Foto: Dagmar Šnajdarová

Návštěvníci se mohli za sychravého počasí ohřát nejen v hradní hospůdce.

Článek

Víkend 9. a 10. února na hradě Veveří patří gurmánům, především vyznavačům uzení – tradiční úpravy masa. Na hrad se sjeli nejlepší uzenáři z celé Moravy. Slavnosti Moravského uzeného připomínají lidem, jak chutná tato vyhlášená krajová specialita.  

Mistři uzenáři přivezli tradiční moravské klobásky, paštiky, uzený bok a další výrobky. Návštěvníci mají možnost ochutnat ovarovou polévku, jitrnice, jelita, tlačenku ale i další moravské speciality jako ovar s jablečným křenem, uzené se švestkovou omáčkou nebo prejt se zelím. Přímo na místě pekař připravuje i čerstvý chléb. K období masopustu však patří i sladké speciality jako koblížky nebo boží milosti. A v únoru nesmí chybět ani něco pro zahřátí. Na hradě se nalévá moravská slivovice, svařené moravské víno nebo pomerančový punč.  

Připravený doprovodný program uspokojí i ty nejnáročnější návštěvníky – k vidění jsou masopustní rozpustilosti, vodění medvěda, porcování masa s mistrem řezníkem, strom klobásovník, ukázky řemesel, soutěže pro děti i dospělé. Navíc se můžete zúčastnit ankety, které uzené bylo to nejlepší. Uzenáři a kuchaři seznámí návštěvníky s přípravou uzeného a s postupem jeho výroby. 

Akci pořádá sdružení ECEAT, které prostřednictvím projektu Stezky dědictví oživilo chřestovou gastronomií i Slavnosti chřestu v Ivančicích. O gastronomickou část Slavností Moravského uzeného se postará farma Eden z Bystřice nad Pernštejnem. Akci podporuje také MČ Brno-Bystrc.

Ochutnat uzenářské pochoutky můžete na hradě Veveří ještě v neděli 10. února od 10 do 15 hodin.

O uzení:

Je pravděpodobné, že tento způsob úpravy masa znali již v pravěku. Jde o nejjednodušší způsob, jak uchovat maso po delší dobu. Maso se nasolí, poté nechá odležet a vyudí. Je však nezbytné použít správné množství soli, šrůtky (kusy masa) být mít rovnoměrnou velikost, důležitá je i teplota při odležení, ta by se měla pohybovat kolem 1 – 2°C. Česnek, jalovec, pepř či další ingredience dodají masu chuť. Na uzení se používá dřevo z listnatých stromů – obvykle z dubů. Udit se dá studeným kouřem (20 – 30°C) uzení trvá i několik dní nebo horkým kouřem (80 – 100°C), kdy je maso vystavené kouři kratší dobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám