Hlavní obsah

Věž Václavka na zámku Konopiště se mimořádně otevře návštěvníkům

Novinky, Jana Sedláčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli na sv. Václava se na zámku Konopiště otevírá poprvé a pouze pro tuto příležitost věž Václavka. Věž patří k nejstarším částem původně gotického hradu a od přízemí po půdu skýtá zajímavé prostory, které budou výjimečně ke zhlédnutí.

Foto: Jana Sedláčková

Zámnek Konopiště, věž Václavka.

Článek

V den smrti knížete Václava, 28. září, se po celé zemi konají různé svatováclavské slavnosti, kterými se uctívá památka významného českého panovníka. Letos se do svatováclavských akcí zapojuje poprvé i státní zámek Konopiště, kde se jedna z věží, zvaná Václavka, otevře mimořádně pro předem objednané zájemce.

Přestože je věž Václavka historicky spojena s jiným Václavem, Václavem IV, který zde byl údajně vězněn během svého zajetí českými šlechtici, prohlídka věže připomene nezanedbatelnou mírou také jeho předchůdce, sv. Václava. V jedné z částí věže bude poprvé umožněno shlédnout jeho sochu od slavného českého řezbáře Lazara Widmanna, která byla kdysi na Konopišti součástí hlavního oltáře.

Prohlídku věže zahájí nahlédnutí do základů věže a postupně se projdou všechna patra. Ve třetím podlaží je k věži připevněn balkón, ze kterého je výhled na severní a východní stranu. Východní strana je oblíbeným místem zejména rodin s dětmi, protože se zde nachází výběh s medvědem. V půdních prostorách věže se zachovala konstrukce na zvon a tažné zařízení. Odvážlivci, kteří vyjdou až do krovů, budou odměněni úchvatným výhledm ze střešního okna.

Prohlídky se uskuteční v odpoledních hodinách, v časech 16:00 a 17:00. Počet ve skupinách je limitován kvůli maximálnímu komfortu a je nutná předchozí rezervace na správě zámku Konopiště.

Touto důstojnou a zajímavou akcí na počest oblíbeného patrona českých zemí zámek Konopiště rozšiřuje mimořádně pro tuto příležitost svoji návštěvnickou nabídku a připojuje se k tradičním oslavám na den sv. Václava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám