Hlavní obsah

Větrná neděle dala hlavně hasičům pořádně zabrat

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když se převážná část Kralupska vine údolím kolem řeky Vltavy, i zde se od nedělního rána proháněla prudká vichřice tvořená drsnými poryvy západních větrů o rychlosti až 125 km v hodině.

Foto: Martin Tlustý

K likvidaci vyvrácené břízy na zápraží bytového domu postačila dobrovolným hasičům z Minic motorová pila.

Článek

Sotva se rozednilo, začali operátoři jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému přijímat doslova mraky telefonátů o padlých stromech, značně poškozených střechách, zborcených lešeních i bilboardech.

Pro jistotu posílené jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů již od rozednění pracovaly v terénu, jednotlivě nahlášené případy nabíhaly velitelům přímo na jejich displeje a tito na místě operativně rozhodovali o urgentnosti jednotlivých událostí.

Zásadní přednost měly vždy zásahy, kdy např. padlé stromy blokovaly vchody do domů, ohrožovaly elektrické vedení nebo by mohly bránit průjezdu záchranky apod. Hasiči rozhodně nebrali na lehkou váhu ani nebezpečně uvolněné střešní plechy, které bylo v řadě případů nutno buď alespoň provizorně znovu přibít nebo přišroubovat, případně zcela odstranit.

Kralupští hasiči např. dopoledne odstraňovali uvolněné plechy na torzu budovy bývalé mlýnské balírny v Žižkově ulice vedle Technoparku. Dále se odtud přesunuli do Krakovské ulice v Lobečku k bytovému domu č. p. 740, kde přímo na zápraží padla vysoká bříza. Sotva tuto na místo vyslaní miničtí dobrovolní hasiči rozřezali, následoval odjezd na Lidové náměstí do Mikovic, kde šlo zase o střešní plechy.

Jednotky Požárního sboru ČR ani dobrovolných hasičů se v podstatě celý den nezastavily a přejížděly mezi jednotlivými nahlášenými případy, kdy ty již vyřešené promptně nahlašovaly hasičskému dispečenku k deaktivaci.

Přímo v Kralupech byla vichřice ke stromům spíše milostivá, ale například do veltruského zámeckého parku musel kastelán Pavel Ecler dočasně zakázat přístup, protože v rozlehlém parku vichřice vyvrátila nebo vážně poškodila přibližně 70 stromů a zároveň přišly k úhoně i tři střechy v hospodářském dvoře vedle zámku.

Reklama

Výběr článků

Načítám