Hlavní obsah

Veteránská krása ovládla o víkendu Moravský kras

Novinky, Kateřina Martykánová

Kdo zavítal o víkendu 20. – 22. června do Moravského krasu, k propasti Macocha, do Blanska nebo třeba do centra Brna, mohl se na všech těchto místech setkat s nablýskanými veterány a jejich hrdými majiteli. Unikátem setkání byla tentokrát Z9 z roku 1930 - jediný exemplář svého druhu na světě.

Foto: Czech Hero Ride

Z9 z roku 1930

Článek

Závěr minulého týdne totiž přinesl v pořadí už pátý ze série letošních rally historických automobilů Czech Hero Ride, které probíhají na řadě atraktivních míst České republiky a doprovází je bohatý kulturní program určený nejen příznivcům motorismu. 

Vrcholem akce byl sobotní 34. ročník orientační soutěže historických vozidel, kterou doprovázela řada akcí na zajímavých místech po trase tohoto závodu Moravským krasem. Na start závodu se postavilo na 30 závodních posádek včetně motocyklů. Úplně nejstarším vozem, který úspěšně závod absolvoval, byla Tatra T57 z roku 1932.

Veteran Tour Macocha byla, stejně jako ostatní veteránská setkání tohoto projektu, zasvěcena určité době, tématu a slavné motoristické značce – v tomto případě značce Z z brněnské Zbrojovky, které bylo možné v Moravském krasu vidět hned čtyři. Jedna z nich je dokonce světovým unikátem. Vůz Z9 z roku 1930 byl osazen luxusní karoserií typu Roadster a předváděl se na světových výstavách v letech 1930 – 32.

K celé řadě doprovodných aktivit, které provázely třídenní setkání, se letos zařadily nejen přehlídky vozů na Zámku v Blansku, zastávky u propasti Macocha nebo ve Skalním mlýně, ale také průjezd historickým Masarykovým okruhem nebo centrem Brna přes náměstí Svobody na Dominikánské náměstí.

Vznik projektu Czech Hero Ride iniciovala vloni agentura CzechTourism s cílem vytvořit prestižní mezinárodní projekt, který prochází napříč různými lokalitami, přispívá k rozvoji regionální turistiky a zvyšuje atraktivitu veteránských závodů nejen pro diváky, ale i pro samotné účastníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám