Hlavní obsah

Velký svět techniky slaví v Dolní oblasti Vítkovic první narozeniny

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velký svět techniky - Science and Technology Center (STC) oslavil v sobotu 26. září 2015 svůj první rok. Na svět se směje téměř všemi zuby, oči svítí štěstím, z kterých vyzařuje nápaditost, chytrost a stále něco nového. Oslavy potrvají tři dny, tedy do 28. září večer.

Foto: Josef Zajíc

Velký svět techniky - Science and Technology Center slaví jeden rok. Dolní oblast Vítkovice (DOV)

Článek

Oslavy začaly již v sobotu, kdy v přízemí Světa techniky proběhlo slavnostní odhalení exponátu Bůh Radegast. Bůh Radegast - symbol Moravskoslezského kraje - byl slavnostně odhalen jako unikátní exponát, který byl premiérově vystaven na EXPO v Miláně. Socha Radegasta symbolizuje industriální pojetí dolních Vítkovic. Autorem návrhu je Jiří Černický, realizátorem exponátu umělecký sochař Pavel Strakoš.

Další novinkou, kterou mohli návštěvníci vidět, byl Teslův transformátor. Vysokofrekvenční transformátor vynalezl v minulém století Nikola Tesla (10. 7. 1856 - 7. 1. 1943). Měl sloužit jako dálkový přenos energie. Daleko více zaujal optickými jevy v podobě sršení výbojů a také světélkováním blízkých zářivek. Teslův transformátor předváděl a divákům podával odborné vysvětlení pan Radek Lehký.

V přízemí Světa techniky - STCečka je svět dětí. Byl zaplněn do posledního místečka a rodiče i děti, kteří navštívili expozici poprvé, nevěděli kam skočit. V přízemí se dále nachází kino, kde se v neděli promítal 3D film Putování s dinosaury a v pondělí 28. 9. se bude promítat film Galapágy ve 3D podání.

V prvním patře se nachází svět Přírody, zahrada, 4 učebny a laboratoře. Ve druhém patře je dalších pět učeben a laboratoře, ve kterých probíhají workshopy. Ve třetím patře je divadlo divů a zázraků.

V učebnách v prvním patře si mohli návštěvníci vyzkoušet malovat z přírodních materiálů, utkat vlastní látku a v chemické laboratoři vypreparovali chemickou cestou banán až k DNA.

Za jeden rok působení Velkého světa techniky - Science and Technology Center (STC) navštívilo expozice, výstavy, filmy, divadla, přednášky a workshopy 221 181 lidí. Dolní oblast Vítkovic jako celek očekává velmi brzy svého miliontého návštěvníka, od 1. ledna 2015 k datu 27. září 2015 přišlo zhruba 910 246 lidí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám