Hlavní obsah

Velké Pavlovice se chystají uctít svého statečného rodáka

Novinky, Eliška Syrovátková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Velké Pavlovice se rozhodlo uctít památku svého slavného rodáka, který se svou statečností vyznamenal ve II. světové válce. V neděli 15. dubna odhalí pamětní desku plukovníkovi Josefu Pavelkovi.

Článek

Plukovník letectva ve výslužbě Josef Pavelka se narodil roku 1913 ve Velkých Pavlovicích a je jedním z jejich nejznámějších rodáků.

V letech 1939-1945 se aktivně účastnil v boji proti nacismu v řadách československé zahraniční armády. Sloužil v britské RAF v 311. čs. bombardovací peruti. Za svou činnost v odboji byl oceněn několika medailemi československými, britskými i francouzskými. Patřil také mezi prvních 50 účastníků protinacistického zahraničního odboje, kterým v roce 1991 udělil prezident Václav Havel Řád Milana Rastislava Štefánika. 

Plukovník Josef Pavelka se ve Velkých Pavlovicích se narodil a také tam roku 1997, v nedožitých 84 letech, zemřel. Nyní se město rozhodlo uctít jeho památku a dát najevo, že si jeho statečnosti nikdy nepřestalo vážit. Proto na 15. dubna uspořádalo pietní akt odhalení jeho pamětní desky u příležitosti uplynutí 67 let od osvobození města.

Pietní akt bude zahájen ve 13 hodin Mší svatou v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Velkých Pavlovicích. Pamětní deska, která bude umístěna na budově II. stupně základní školy, bude odhalena po 14. hodině za přítomnosti všech hostů, vojenské hudby a Čestné stráže AČR. 

Při této příležitosti budou vydány vzpomínky plk. Josefa Pavelky a bude uspořádána výstava fotografií z jeho života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám