Hlavní obsah

Velká výstava představí nejstarší stromy Prahy

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již od soboty 3. března bude ve výstavním sále Botanické zahrady v Praze-Troji k vidění zajímavá expozice poodhalující historii pražských památných stromů. Návštěvníci nasbírají mnoho tipů na nevšední procházky za velikány metropole.

Foto: Aleš Rudl

Výstava "Památné stromy Prahy se představují" ukáže nejstarší dřeviny města jako důležité prvky zeleně i zajímavé cíle krátkodobé rekreace.

Článek

Rostou mezi námi stovky let, pamatují i desítky našich generací a ve svých letokruzích mají zapsanou řadu událostí. Jsou to památné stromy – živí svědkové minulosti. Léta byly opomíjené, až nyní jsou chráněné a i vy se můžete vydat po jejich stopách.

Výstava probíhající od 3. do 25. března mapuje nejvýznamnější stromy Prahy, jež jsou vyhlášeny za památné.

Velká nástěnná mapa vám ukáže, kde velikáni rostou a můžete si najít ten nejbližší svému bydlišti. Připraven je i seznam všech vyhlášených stromů společně se základními údaji.

Mnoho fotografií vám přímo v sále přiblíží, jak vybraní jedinci vypadají. Připraveny jsou i série, kde se dřeviny mění v různých ročních obdobích. Na tomto principu funguje i unikátní galerie stromů, jež je umístěna na webu www.prazskestromy.cz. Ten se památným stromům v Praze podrobně věnuje a zároveň celou výstavu zastřešuje.

Cyklisty zajisté překvapí doporučené trasy spojující vybrané stromy v okrajových částech metropole. Nejen pěšky, ale i na kole se můžete vydat za živými pamětníky. Jak a kde trasy vedou, zjistíte přímo na výstavě nebo na výše uvedeném webu.

Kniha Památné stromy Prahy

Výstava rovněž představí zbrusu novou knihu Památné stromy Prahy. Zúčastníte-li se soutěže přímo v sále, máte šanci ji vyhrát každý den v průběhu trvání celé výstavy. Kniha je první publikací, která se tématu památných stromů zevrubně věnuje, a najdete v ní řadu inspirací, kam se za stromy vydat.

Výstava potěší nejen milovníky stromů, ale i všechny kdo rádi aktivně tráví čas v přírodě a rádi poznávají nová místa. „Již se na výstavu těším, a protože ráda jezdím na kole, tak jsem zvědavá na cyklistické trasy,“ svěřila se Lucie Nevrklová, čtenářka webu o památných stromech Prahy.

Výstava je otevřena denně od 9 do 17h a vstup je volný. Najdete ji ve výstavním sále na venkovní expozici. Více informací naleznete na webu www.prazsketromy.cz. Výstava je připravena ve spolupráci s Botanickou zahradou Praha.

Reklama

Výběr článků

Načítám