Hlavní obsah

Velká radost v pražské zoo, narodilo se mládě vzácného tamarína bělovousého

Novinky, Vratislav Konečný

Mezi záplavou negativních zpráv a oznámení je to jako malý zázrak radosti. Tamarín bělovousý se narodil 17. června, v zoo po celém světě jich chovají pouze 20. Pražská zoo je jednou ze tří v Evropě, po devíti letech chovu se zdařil porod. Mládě užívá střídavou péči rodičů, pohlaví se zatím neví.

Foto: Vít Lukáš, zoo Praha

Jestli je to holka nebo kluk se zatím neví, hlavně že se má k světu

Článek

Mládě je ve střídavé péči rodičů

„Mládě je zdravé a velké,“ uvedl k novému přírůstku Vít Lukáš, kurátor primátů, a doplnil: „U tamarínů funguje střídavá péče obou rodičů, takže si mládě půjčují. V naší rodině je dominantní samice, takže mládě je více s matkou.“

Tamarín bělovousý patří mezi tzv. drápkaté opice. Domovem jsou nížinné pralesy Amazonie v západní části Brazílie a na severu Peru. Zoo Praha tento druh primátů chová od roku 2008 a v minulosti byli v Praze ještě v sedmdesátých letech (konkrétně 1970 až 1979). Mládě tamarína můžete vidět v expozici v pavilonu goril.

Dalším přírůstkem je pásovec

Kromě něho tam bude brzo k vidění i další přírůstek. Tím je mládě pásovce kulovitého. Tento sameček je starý měsíc a váží už 130 g, pro představu jeho matka váží 1025 g. I jeho narození je úspěchem. Zoo Praha se potomka u pásovců dočkala po pěti letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám