Hlavní obsah

Velikonoční veselice v areálu mníšeckého zámku nabídne šerm i čtení z Bible

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již 11. ročník Velikonoční veselice se koná o Velikonoční neděli 8. dubna v zahradě, na nádvoří a v bohatě vybavených komnatách mníšeckého zámku. V podtitulu letošních jarních slavností je dobývání srdcí dam i pánů, ale také dětí.

Foto: Jana Digrinová

Velikonoční veselice bude plná zábavy i poučení.

Článek

Celodenní program nabídne dech beroucí šermířské souboje, hudbu, řemesla, prohlídky pro děti i dospělé, výtvarné tvoření i dobré jídlo. Duchovní stravu zajistí Pašijové hry a čtení z Bible. Program se koná na podporu celostátní sbírky Pomozte dětem.

Jarní veselení na mníšeckém zámku má již jedenáctiletou tradici. Smyslem akce je se dobře bavit a zároveň pomáhat. Část celodenního programu, který se koná na nádvoří a v zahradě zámku Mníšku pod Brdy, je zdarma. Návštěvníci své ušetřené peníze mohou věnovat žlutému kuřeti, které pobíhá zámeckým areálem. V loňském roce bylo vybráno téměř 13 tisíc korun, které putovaly na konto celostátní sbírky.

Program se rozeběhne v 9.30 hodin, kdy se otevře řemeslné tržiště a začne vyhrávat country kapela Balzám. Kolem 10.00 hodiny jsou v zámecké zahradě připraveny Pašijové hry a poté čtení z Bible s výtvarnou dílničkou. Čaj a káva se bude podávat zdarma.

Na nádvoří začnou šermířské souboje a bitky. Skupina Alotrium přiveze krásné a přitažlivé bojechtivé muže, kteří budou dobývat vaše srdce.

„Budeme romantičtí. Uvidíte originální zpracování Tří mušketýrů s názvem Cherches la femme a dozvíte se, jak to bylo s mušketýry doopravdy. Pak nastoupí Piráti z Karibiku. Děti se vydovádí při rytířských hrách a mohou se vyfotografovat v historickém kostýmu. Pro náročnější je přichystána veselá přednáška o historických zbraních,“ uvedl Josef Kutílek, hlavní vedoucí skupiny historického šermu Alotrium.

Připraven je také výtvarný ateliér s tématem Velikonoc a nemůže chybět Velikonoční prohlídka pro rodiny s dětmi.

„Velikonoční veselice je tradiční akce, která chce pobavit, ale také připomenout proč se vlastně Velikonoce slaví. Chtěli jsme podpořit i nějaký charitativní projekt a již před lety jsme si vybrali akci Pomozte dětem, jež pomáhá znevýhodněným dětem. Každý rok se na této akci pro děti vybere 12 až 16 tisíc korun a sbírka už probíhá osmým rokem,“ uvádí zástupkyně kastelánky Lenka Pružinská.

Dále si můžete zajezdit na koni nebo se podívat na 70 panenek v historických kostýmech. Program končí po 16. hodině. Akce je zahrnuta do Oživlých památek.  

Program Velikonoční veselice 2012:

9.30 – Otevření velikonočního jarmarku

9.30 – Otevření velikonočního jarmarku 9.30 – 14,00 hod. – hraje kapela Balzám

9.30 – Otevření velikonočního jarmarku 9.30 – 14,00 hod. – hraje kapela Balzám 10.00  - Pašijové hry v podání Magdalena o.p.s

9.30 – Otevření velikonočního jarmarku 9.30 – 14,00 hod. – hraje kapela Balzám 10.00  - Pašijové hry v podání Magdalena o.p.s 11.00 - čtení z Bible, výtvarná dílnička

9.30 – Otevření velikonočního jarmarku 9.30 – 14,00 hod. – hraje kapela Balzám 10.00  - Pašijové hry v podání Magdalena o.p.s 11.00 - čtení z Bible, výtvarná dílnička 10.00  - Výtvarné tvoření - malování vajíček, výroba pomlázek

9.30 – Otevření velikonočního jarmarku 9.30 – 14,00 hod. – hraje kapela Balzám 10.00  - Pašijové hry v podání Magdalena o.p.s 11.00 - čtení z Bible, výtvarná dílnička 10.00  - Výtvarné tvoření - malování vajíček, výroba pomlázek 10.00 - 16.00 - Móda jak ji neznáte - panenky Barbie představí módu od historie po první republiku - zámecká galerie

9.30 – Otevření velikonočního jarmarku 9.30 – 14,00 hod. – hraje kapela Balzám 10.00  - Pašijové hry v podání Magdalena o.p.s 11.00 - čtení z Bible, výtvarná dílnička 10.00  - Výtvarné tvoření - malování vajíček, výroba pomlázek 10.00 - 16.00 - Móda jak ji neznáte - panenky Barbie představí módu od historie po první republiku - zámecká galerie 10.30 - zahájení prohlídek pro děti s názvem Velikonoční 11,30, 13,00 a 14,00 – Šermířské souboje – dobývání lidských srdcí -  v podání skupiny Alotrium

15.00 – Šermíři a jejich zbraně  

Po celý den probíhá sbírka pro Kuře – Pomozte dětem.

Zámecká expozice Bydlení drobné šlechty na přelomu 19. a 20. století zve na dva prohlídkové okruhy.

Související témata:

Výběr článků

Načítám