Hlavní obsah

Velikonoční jarmark připomněl blížící se svátky jara

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klubcentrum v Ústí nad Orlicí na základě letité tradice připravilo pro občany ve čtvrtek 21. března v Kulturním domě oblíbený Velikonoční jarmark, který se stal nejen pěkným podíváním, ale i příležitostí k doplnění domácí výzdoby.

Článek

Přes manýry zimy, která se vrátila s podmračenou oblohou a dešťovými přeháňkami, přicházeli ve čtvrtek 21. března početní návštěvníci do velkého sálu Kulturního domu v Ústí nad Orlicí, aby se aspoň na chvíli potěšili myšlenkou na nastávající jaro.

Sál okrášlila řada stánků pastelovými barvami různých výrobků a dekorací, které připomínaly blížící se Velikonoce a jarní atmosféru.

Hned u prvního stánku převažovaly umělé, ale jemně krásné květy ve věncích i vázičkách. Těm pak nádherou sekundovaly v protějším rohu sálu živé květy četných druhů a barev doplněné zapichovátky s vajíčky. O tuto ozdobu pro domov byl nemalý zájem.

Dalším přírodním materiálem byly originální velikonoční náměty v podobě zajíčků, kuřátek, ptačích hnízd, hodných skřítků, ošatek i kraslic spletených z proutí a pedigu. O měnících se zvycích posledních let a představě současných velikonočních svátků napovídaly pomlázky pletené z vrbového proutí. Chyběly tradiční velké žíly, našly se jen maličké, vhodné na ozdobu do vázičky.

Jen vajíčka, ať malovaná malá slepičí, nebo zdobená velká pštrosí, si svoji tradici a nezbytnou symboliku dochovala. Bylo vidět různou techniku zdobení i fantazii na vytvořených kraslicích, kdy se každý mohl přesvědčit na praktické ukázce, jak se dá takové vajíčko vytvořit.

Náročné křehké třpytící vajíčko bylo možné navíc obdivovat u stánku s ozdobami z foukaného skla. Jako nevšední dekoraci do oken a na zahradu byly zde také nabízeny z foukaného barevného skla figurky ptáčků. I další ozdobné předměty z keramiky a bezpočet svícnů a svíček nesly znaky blížícího se jara. Ve stejném stylu byla i nabídka drátěných výrobků.

Důkazem, že člověk netouží ozdobit jen své okolí, ale i sám sebe, byla široká nabídka bižutérie a šperků. Z textilu, kde podle staré tradice, že je na Velikonoce třeba mít na sobě něco nového, aby beránek neublížil, bylo možné si vybrat nové tričko, šálu, čepici, dokonce i tašku.

Nebylo zapomenuto ani na nejmenší, kdy se našel stánek s nejrůznějšími dřevěnými hračkami. Jen sladkostí bylo méně. Nahradily je však bohatě a nápaditě zdobené perníčky, které společně s vajíčky nabízely inspiraci na příjemný dárek pro koledníky. Kdo touze po sladkém neodolal, mohl si na místě dopřát cukrovou vatu.

Aby svátky lahodily nejen oku, ale daly se také strávit v příjemné relaxaci, byla nabídka doplněna praktickými čistícími prostředky na úklid a pro případ bolavých kloubů a namožených svalů různými mastičkami z přírodních produktů.

Závěrem lze říci, že tak jako byla příroda na stáncích navzdory vrtochům zimy připravena na jaro, tak i každý návštěvník, pokud si neodnášel nějaký dárek, odcházel aspoň s radostnou náladou a inspirací pro jarní sváteční dny.

Reklama

Výběr článků

Načítám