Hlavní obsah

Velikonoce na zámku Karlova Koruna oslaví již tuto neděli

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou patří k nejvýznamnějším barokním stavbám v Česku. Ačkoliv hlavní sezónu zahajuje až v červnu, již v neděli 6. dubna nabídne pro všechny milovníky svátků inspiraci na oslavu velikonočních svátků.

Foto: zámek Karlova koruna
Článek

Zámek Karlova Koruna patří k nejvýznamnějším barokním stavbám v Česku. Dal ho vystavět hrabě František Ferdinand Kinský (1721 - 1723) a pojmenován byl podle svého vzhledu a na počest návštěvy císaře Karla VI.  Na stavbě po podíleli architekt Jan Blažej Santini-Aichel a stavitel František Maxmilián Kaňka

Rodina Kinských je také spjata se slavnou tradicí parforsních honů a chovem koní, neboť lov zvěře patřil k nejoblíbenějším radovánkám šlechty. Ve funkci nejvyššího lovčího Českého království se často setkáváme se jménem Kinských - neboť chlumecké panství společně s panstvím pardubickým a poděbradským tvořilo obrovské území vhodné pro honitbu.

Nejvyšší lovčí Českého království zodpovídal za stavy zvěře na královských panstvích a dohlížel na přípravy štvanic s královskou účastí.

Prohlídka zámku:

Interiérová expozice seznamuje návštěvníky s dějinami rodu Kinských v portrétech a chovem koní Kinských - chlumeckých plaváků. Nově byl otevřen salónek loveckých trofejí.

Zámecký park je otevřen celoročně. Návštěvní doba v dubnu je v sobotu, neděli, a o svátcích od 9 do 12 hodin, od 13 do 16 hodin.

Velikonoce na zámku:

Velikonoční veselí bude probíhat jak v zámeckém parku, tak i na zámku již v neděli 6. dubna od 10 do 17 hodin.

Na zámku se můžete inspirovat velikonoční výzdobou, dozvíte se o slavení velikonoc nejen u nás, ale také ve světě. Bude probíhat zdobení velikonočních vajíček, pletení pomlázek a zvláštní pozornost bude věnována také velikonočním zajíčkům. Chybět nebudou ani soutěže pro děti.

Výběr článků

Načítám