Hlavní obsah

Vedení Krupky navštívilo Bonn během zasedání Výboru UNESCO

Novinky, Rostislav Kadlec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci 39. zasedání Výboru UNESCO pro světové dědictví se zástupci Krupky účastnili na pozvání saského státního ministra vnitra Markuse Ulbiga představení mimořádně dobré a pro všechny strany obohacující nadnárodní spolupráce mezi Německem, Českou republikou a Polskem.

Foto: Rostislav Kadlec

Zástupci Krupky v Bonnu

Článek

Na začátku července se totiž v německém Bonnu souběžně se zasedáním Výboru UNESCO konalo mezinárodní pracovní setkání zástupců států, které se již úspěšně ucházely o zápis na světový seznam UNESCO nebo jsou teprve ve velké skupině uchazečů. Všichni tak měli možnost si vyměnit cenné zkušenosti pro úspěšné ukončení nominačního procesu, ke kterému směřuje zpravidla několikaleté úsilí všech zainteresovaných subjektů.

Pracovní skupina Krupky, která byla složena ze starosty Zdeňka Matouše, zastupitele Rostislava Kadlece a tajemníka městského úřadu Františka Růžičky, navštívila Bonn především z důvodu možného zapsání Krupky na seznam UNESCO v příštím roce jako součásti projektu Hornická kulturní krajina Erzgebirge/Krušnohoří.

Vedle představitelů Krupky se pak celého programu účastnili také zástupci českého ministerstva kultury, vedení ústeckého a karlovarského krajského úřadu a národního památkového ústavu.

„Nikdo nechce nic nechat náhodě, o čemž svědčí velikost české delegace. Pro úspěšné završení nominace je třeba celý náš přeshraniční projekt neúnavně propagovat a představovat jak veřejnosti, tak zástupcům světového Výboru UNESCO. To je hlavní důvod, proč jsme se zde společně s německými kolegy sešli. Jsme si jisti, že máme co představit a o co usilovat, protože jsme pevně přesvědčeni, že Krušné hory si zápis na seznam UNESCO zaslouží,” řekl starosta Krupky Zdeněk Matouš.

Přeshraniční česko-německá kandidatura Hornická kulturní krajina Erzgebirge/Krušnohoří a již uznané polsko-německé světové dědictví Muskauer Park/Park Muzakowski, které bylo na seznam světového dědictví UNESCO zapsáno v roce 2004, představují vynikající příklad důvěry, vzájemného respektu a úcty k zástupcům institucí a lidí.

O kandidatuře Hornické kulturní krajiny Erzgebirge/Krušnohoří, která byla podána v únoru letošního roku, by mělo být rozhodnuto příští rok 2016 na dalším zasedání Výboru UNESCO. Na české straně je nominováno 6 komponent: Hornická kulturní krajina Jáchymov, Hornická kulturní krajina Abertamy – Boží Dar - Horní Blatná, Hornická kulturní krajina Krupka, Hornická krajina vrch Mědník, Areál Vápenky v Háji u Loučné pod Klínovcem a Rudá věž smrti u Ostrova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám