Hlavní obsah

Vědecká knihovna žije olympiádou

Novinky, Marcela Stehlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě sice připravila pro návštěvníky „olympijský program“, ale aktivně sportovat se zde nebude. Protože jsou tady v hlavní roli knihy, zve širokou veřejnost od 1. února k zhlédnutí knižní výstavky Z historie zimních olympijských her.

Foto: Marcela Stehlíková

Knižní výstavka Z historie zimních olympijských her

Článek

Vystavené publikace mapují hlavně účast a úspěchy našich olympioniků, současně se jedná také o průřez knižní produkcí, která byla v průběhu minulých let při příležitosti zimních olympijských her vydávána.

Pro výstavku byly vybrány především knihy obsahující zajímavé a kvalitní fotografie a historii od prvních her v roce 1924 v Chamonix až po ZOH v Soči v roce 2014. Z obálek a stránek shlíží takové osobnosti sportu jako Jiří Raška, Aleš Valenta, Kateřina Neumannová, Lukáš Bauer, Gabriela Koukalová, Martina Sáblíková, také „zlatí hoši“ z Nagana a mnoho dalších.

Na výstavce najdete rovněž informaci o symbolice olympijských her. Výstavku ve vědecké knihovně na Prokešově náměstí můžete navštívit až do 17. března.

Téma olympiády je lákavé, proto pro své zvídavé návštěvníky uspořádá „vědárna“ ve středu 14. února od 16.30 hodin přednášku Marcely Šimonidesové s názvem Za krásami Jižní Koreje.

S lektorkou se návštěvníci přenesou na chvíli v duchu olympijských her do země hostící sportovní klání. Zjistí, v čem se geograficky a kulturně liší od České republiky, budou luštit korejské písmo a představí si i jeho zakladatele. Ukážou si, jak si Korea zachovává svou tradiční podobu a zároveň diktuje směr v mnoha moderních odvětvích.

Také se dozví, jak Korejci slaví lunární nový rok, jak vypadá centrum zimních olympijských her Pchjongčchang a naučí se pár korejských frází, aby se v něm náhodou neztratili. Přednáška se uskuteční ve studovně vědecké knihovny, vstup je zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám