Hlavní obsah

Věčný dech zavane vbrzku na hřbitově v Písku

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejedná se však o nějaké odkazy ze záhrobí, leč o hudební vystoupení dua Adamus - Levický v písecké koncertní síni Trojice. Tento útulný kulturní svatostánek se nachází v prostorách bývalého hřbitova na levém břehu Otavy.

Foto: Petr Hejna

Muzikanti nakládají nástroje po koncertu (blues band George Kozla).

Článek

Onen „věčný dech“ je technika cirkulovaného dýchání, vypilovaná hráči na dechové nástroje pro udržení bezmála neomezeně dlouhého tónu. Princip je v tom, zvládnout současně, bez patrného přerušení, současně se při hře nadechnout i vydechnout.

Tuto techniku použije tedy hráč na hoboj a anglický roh Jan Adamus, zkušený a uznávaný interpret, který se věnuje i dirigování. Ovšem sám se nechá zkrotit taktovkou pánů jako Jiří Bělohlávek nebo Vladimír Válek, kteří propůjčili své orchestry a umění pro nahrávky skladeb, kde hoboj má part sólového nástroje. Konkrétně to byla díla skladatelů W. A. Mozarta, C. Besozziho, A. Vivaldiho, J. S. Bacha, G. F. Händela nebo T. Albinoniho.

O klavírní doprovod se postará Martin Levický, mladý klavírista, který má na kontě nespočet úspěchů v mezinárodních soutěžích (více, stejně jako u p. Adamuse, na jeho webu).

Duo přednese výběr ze skladeb domácího Bedřicha Smetany, stejně jako z pera světových mistrů, např. Ludwiga van Beethovena, Franze Schuberta, Carlo Besozziho, Antonia Pasculliho a Franze Xavera Richtera.

Koncert pořádaný píseckým Centrem kultury proběhne 24. dubna, začátek je v 18 hodin.

Dnešní pietní podoba hřbitova z založeného v 16. století je výsledkem úpravy z r. 1977, více než dvacet let předtím se přestal využívat a byl určen ke zrušení. Samotný malý kostel Nejsvětější Trojice má v rodném listu rok 1576. Dnes jsou zde dochovány náhrobky význačných postav, spjatých s městem nad Otavou - své místo posledního odpočinku zde mají badatel, historik a archivář August Sedláček a Otakar Ševčík, houslový pedagog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám