Hlavní obsah

Věčné návraty je název fotografické výstavy Roberta Rohála na hradě Karlštejn

• Aktualizováno
Novinky, Dana Ehlová

Sedmatřicet černobílých fotografií přenesených plátno tvoří výstavu Věčné návraty, kterou se bude její autor Robert Rohál prezentovat od 11. března do poloviny letošního května v prostorách třinácté komnaty hradu Karlštejn.

Foto: Robert Rohál

Lenka Čermáková jako La Divina.

Článek

„Výstava Věčné návraty je sestavena jednak z loňské kolekce Romance o Krásce a Zvířeti, jednak z nové kolekce La Divina. Je tzv. putovní a po její prezentaci na Karlštejně ji nainstaluji ještě na několika dalších místech. Zatímco v červnu a červenci bude v zámku Nové hrady u Litomyšle, v srpnu ji uvidí návštěvníci galerie Stará radnice ve Zvolenu. V listopadu pak soubor představím v Dobrušce a v prosinci se na dva měsíce znovu vrátí na Slovensko – do Státní opery v Banské Bystrici," říká Robert Rohál, který se už několik let zabývá stylizovanou černobílou fotografií a kterého vyloženě baví vystavovat na hradech a zámcích.

Důkazem jsou nejen některá z letos plánovaných míst, ale také to, že svou tvorbu už v minulosti prezentoval na hradě Křivoklát nebo v zámcích Rájec nad Svitavou a Doudleby nad Orlicí.

A proč dal nejnovější výstavě název právě Věčné návraty? „Víte, rád se ve svých fototématech vracím do oblastí, kde jsem už byl. A protože mne odmalička vzrušovala pohádka Kráska a Zvíře, zinscenoval jsem si ji po svém, a to se známým česko-slovenským režisérem a hercem Petrem Gáborem a modelkou Karolínou Bubelovou jako modely. Návratem pro mne je i to, že do svých kolážovitě zpracovaných fotografií, na nichž mi při post produkci pomohl Pavel Oparty, dostanu svoje oblíbená místa. V případě Romance o Krásce o Zvířeti to bylo hned několik hradů a zámků," vysvětlil Robert Rohál.

Podobně je tomu tak i v případě kolekce La Divina. V hlavní roli na všech fotkách je mladá operní pěvkyně, mezzosopranistka Lenka Čermáková, ale současně se v pozadí fotografií objeví romantická místa, která má fotograf rád a kam se vracívá. Celá kolekce by měla být podle Rohála tak trochu realistický sen, co fotografie, to jiný příběh nebo situace. Focení s Lenkou Čermákovou proběhlo loni v létě, kdy měla pěvkyně přece jenom více volna a především divadelní prázdniny.

A jak se umělkyně cítila v roli, v níž v jejím výkonu nehrál dominantní roli její hlas? „Jsem potěšena, že jsem se mohla stát tváří nové kolekce fotografií Roberta Rohála pro rok 2014 a pomoci tak realizovat projekt, do kterého mne přizval. Práce na snímcích samotných byla zábavná a velice příjemná. I když měl autor přesnou koncepci, čili jakýsi scénář, nechal práci samotné prostor a příjemnou vzdušnou atmosféru,” svěřila se Lenka Čermáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám