Hlavní obsah

Věčné návraty je název fotografické výstavy Roberta Rohála na hradě Karlštejn

Novinky, Dana Ehlová
Aktualizováno

Sedmatřicet černobílých fotografií přenesených plátno tvoří výstavu Věčné návraty, kterou se bude její autor Robert Rohál prezentovat od 11. března do poloviny letošního května v prostorách třinácté komnaty hradu Karlštejn.

Foto: Robert Rohál

Lenka Čermáková jako La Divina.

Článek

„Výstava Věčné návraty je sestavena jednak z loňské kolekce Romance o Krásce a Zvířeti, jednak z nové kolekce La Divina. Je tzv. putovní a po její prezentaci na Karlštejně ji nainstaluji ještě na několika dalších místech. Zatímco v červnu a červenci bude v zámku Nové hrady u Litomyšle, v srpnu ji uvidí návštěvníci galerie Stará radnice ve Zvolenu. V listopadu pak soubor představím v Dobrušce a v prosinci se na dva měsíce znovu vrátí na Slovensko – do Státní opery v Banské Bystrici," říká Robert Rohál, který se už několik let zabývá stylizovanou černobílou fotografií a kterého vyloženě baví vystavovat na hradech a zámcích.

Důkazem jsou nejen některá z letos plánovaných míst, ale také to, že svou tvorbu už v minulosti prezentoval na hradě Křivoklát nebo v zámcích Rájec nad Svitavou a Doudleby nad Orlicí.

A proč dal nejnovější výstavě název právě Věčné návraty? „Víte, rád se ve svých fototématech vracím do oblastí, kde jsem už byl. A protože mne odmalička vzrušovala pohádka Kráska a Zvíře, zinscenoval jsem si ji po svém, a to se známým česko-slovenským režisérem a hercem Petrem Gáborem a modelkou Karolínou Bubelovou jako modely. Návratem pro mne je i to, že do svých kolážovitě zpracovaných fotografií, na nichž mi při post produkci pomohl Pavel Oparty, dostanu svoje oblíbená místa. V případě Romance o Krásce o Zvířeti to bylo hned několik hradů a zámků," vysvětlil Robert Rohál.

Podobně je tomu tak i v případě kolekce La Divina. V hlavní roli na všech fotkách je mladá operní pěvkyně, mezzosopranistka Lenka Čermáková, ale současně se v pozadí fotografií objeví romantická místa, která má fotograf rád a kam se vracívá. Celá kolekce by měla být podle Rohála tak trochu realistický sen, co fotografie, to jiný příběh nebo situace. Focení s Lenkou Čermákovou proběhlo loni v létě, kdy měla pěvkyně přece jenom více volna a především divadelní prázdniny.

A jak se umělkyně cítila v roli, v níž v jejím výkonu nehrál dominantní roli její hlas? „Jsem potěšena, že jsem se mohla stát tváří nové kolekce fotografií Roberta Rohála pro rok 2014 a pomoci tak realizovat projekt, do kterého mne přizval. Práce na snímcích samotných byla zábavná a velice příjemná. I když měl autor přesnou koncepci, čili jakýsi scénář, nechal práci samotné prostor a příjemnou vzdušnou atmosféru,” svěřila se Lenka Čermáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám