Hlavní obsah

Večer v Krásetíně pod Kletí bude patřit poetickým textům a artrocku

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V restauraci U Kuchařů v Krásetíně zahraje předposlední říjnovou sobotu obsazením úsporné, leč hudebně výkonné seskupení 2 Generations.

Foto: Petr Hejna

2 Generations (Mezi ploty 2011)

Článek

Po letošní nabídce hudebníků jako Vladimír Mišík, Ivan Hlas, Vladimír Merta, Lenka Dusilová nebo Dáša Andrtová dostane prostor v kontextu uvedených stálic a garance úrovně a vkusu i relativně méně známé pražsko-jihočeské art rockové duo 2 Generations.

Původní česká tvorba vychází z kořenů hudby 70. let, kdy i velká část repertoáru vznikla, takže autenticita a cítění doby není rozhodně nějakou škatulkovou snahou splynout s dobou zásadní pro vývoj rockové hudby.

V dnešní, mnohdy uspěchané a umělecky povrchní době, kdy často kapely označují písničku se stopáží kolem čtyř minut za „dlouhou“, se v repertoáru 2 Generations není problém setkat s kompozicemi délky 10 - 12 minut, tak jak v uvedených letech bylo pro vyjádření pocitu a gradaci skladby zcela běžné. Plošnost se začleněním reálných náladotvorných zvuků v multiinstrumentálně nahraných podkladech je v kontrastu s dravými kytarovými sólovými party, zvukově i cítěním evokující odkaz kytarových ikon jako Jimi Hendrix nebo Carlos Santana.

Texty se věnují jak lyrice přírodní (témata napovídají názvy některých skladeb – Podzim, Jarní probuzení, Píseň z korun stromů, Toulky, Magická Luna), tak ovlivněné stavy lidské duše (Bloudící sám v sobě, Chvála bláznovství, Osamění, Blues od vyhaslého krbu, Spící démoni aj.).

Kromě rozsáhlejších a harmonicky bohatých kompozic se tedy návštěvníci hospůdky pod vrchem Kleť v Blanském lese dočkají i klasické bluesové formy a hutných rockových riffů. Není vyloučena ani účast hostujících spřízněných muzikantů, takže případné překvapení není vyloučeno.

Koncert určený především náročnějšímu publiku začíná ve 20 hodin, adresa místa konání akce je Krásetín 62, obec Křemže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám