Hlavní obsah

Ve Zlíně se natáčí neobyčejné příběhy ‚obyčejných‘ lidí

Novinky, Magdaléna Hladká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezisková organizace Post Bellum – Paměť národa natáčí ve Zlíně první sérii videí, která zachytí vzpomínky pamětníků spojených s regionem. O činnosti nové pobočky Paměti národa pro Zlínský kraj i samotném natáčení více prozradil ředitel pobočky Petr Zavadil.

Foto: Magdaléna Hladká

Nejmladší vnuk J. A. Bati, John Nash, při natáčení vzpomínek pro Paměť národa

Článek

Ne každý organizaci Post Bellum zná. Můžete vysvětlit, co přesně dělá?

Základem našich aktivit bylo v úplném začátku natáčení audio rozhovorů s pamětníky pro Český rozhlas. Z výstupů se začaly zpracovávat výstavy a knížky. Před čtyřmi lety jsme začali pořizovat také video nahrávky pamětníků. Další významnou položkou v naší činnosti se v průběhu let stalo vzdělávání.

Právě v těchto dnech jste se pustili do natáčení první série videí s pamětníky, kteří jsou spojení se Zlínským krajem. Jak natáčení probíhá? Máte připravený scénář otázek nebo jde o spontánní vyprávění?

Snažíme se, aby byl každý příběh zachycen od narození pamětníka až po současnost. Proto úvod videa začíná vždy stejně. Pamětník řekne, jak se jmenuje, kolik je mu let apod. Na konci pak všichni dostanou prostor, aby řekli svůj vzkaz budoucím generacím. Vše mezi tím je o individuálním příběhu daného člověka.

Je zpracování jednotlivých vzpomínek náročné? Jak tento proces vypadá?

Sběrač si musí nastudovat příběh daného člověka. Pak probíhají 2–4 hodiny samotného rozhovoru. Celý nesestříhaný příběh dáváme následně k dispozici badatelům na náš web. Videa samozřejmě slouží i jako podklad pro výrobu výstav nebo další aktivity.

Zpracované rozhovory jsou k dispozici pouze badatelům?

Naše archivy jsou otevřené. Mohou do nich nahlédnout novináři, studenti i další zájemci. Bez registrace jsou k dispozici lehce omezené verze rozhovorů, ale stačí se zaevidovat jako badatel, tj. uvést svůj e-mail, a dostanete k dispozici vše.

Kolik pamětníků máte letos v plánu vyzpovídat ve Zlínském kraji?

Na začátku roku jsme chtěli natočit kolem dvaceti videí. Ale myslím si, že to bude řádově víc, snad šedesát.

Na koho padla vaše volba pro první sérii natáčení ve Zlínském kraji?

Mezi pamětníky, se kterými právě točíme, je například nejstarší vnučka a nejmladší vnuk Jana Antonína Bati – Dolores Baťa Arambasic a John Nash. K natočení máme domluvené i některé z absolventů Baťovy školy práce. Mezi dalšími aktéry budou pamětníci druhé světové války nebo ti, kdo byli v 50. letech vězněni.

Do budoucna může být jedním z témat i historie zlínského filmu. My sami využíváme k natáčení prostory střední filmové školy Creative Hill College na Kudlově, které nám zprostředkoval náš partner, zlínská filmová kancelář.

A jak se vám na ateliérech pracuje? 

Natáčet v areálu filmových ateliérů je pro nás příjemné. Prostory máme navíc k dispozici bezplatně. To nám v rozjezdu velice pomáhá.

Můžou se lidé do vašich aktivit nějak zapojit?

Naši příznivci se mohou stát členem Klubu přátel paměti národa. Podmínkou je členský příspěvek, který se většinou pohybuje od 100 do 2 000 Kč měsíčně. Členství se dá také darovat formou poukazu. Díky těmto financím můžeme dál natáčet nebo třeba nechat hotová videa přeložit do angličtiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám