Hlavní obsah

Ve Zlíně přišel na svět nový Rotschild

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z netrpělivě očekávaného mláděte žirafy Rothschildovy se radují v ZOO Zlín. Zdravý sameček se narodil v pátek 26. října v dopoledních hodinách ve venkovním výběhu, přímo před zraky přítomných návštěvníků a pracovníků zahrady. Jde o dvanácté žirafí mládě, které ve Zlíně přišlo na svět.

Foto: ZOO Zlín
Článek

Pro matku Kamilu byl porod už sedmým v řadě, otcem žirafího klučiny je chovný samec Bataro. "Samice většinou porodí během večerních nebo ranních hodin. Vlastní porod začal zhruba kolem půl desáté a trval dvě hodiny," popsal narození nejnovějšího dlouhokrkého krasavce kurátor zahrady Pavel Shromáždil.

Zatímco zkušená Kamila se o mládě příkladně starala, její starší syn Baloguna evidentně z nového přírůstku radost neměl a jeho chování začalo hraničit s agresivitou. To byl mimo chladného počasí další důvod, proč bylo mládě s matkou přemístěno do teplých stájí.

Žirafy Rotschildovy ve Zlíně chovají od září 1998. "I když naše skupina žiraf nebyla nikdy příliš početná, chov se nám opravdu daří. Kamila dosud porodila Jindřicha (2001), Ramsese (2003), Cleu (2006), Ashanti (2008), Baloguna (2010) a teď dalšího samečka. Jako jediné mládě se nepodařilo odchovat Naki (2005), která se narodila s genetickou vadou žvýkacího traktu," dodal Shromáždil. 

Čtyřčlenná žirafí rodinka je k vidění je v pavilonu Africká chýše, který je umístěn v africké (horní) části zahrady.

Žirafa Rotschildova

Patří k největším a nejvzácnějším z devíti poddruhů žiraf. Samci dorůstají až 6 metrů a dosahují váhy 1500 kilogramů. Žije v Keni a Ugandě. V současné době je žirafa Rothschildova zařazena v Evropském záchovném programu (EEP)

Reklama

Výběr článků

Načítám