Hlavní obsah

Ve Werichově vile je k vidění výstava fotografií, smekají nemocným i lékařům

Novinky, Kateřina Martykánová

V úterý 3. října byla ve Werichově vile zahájena výstava snímků „Klobouk dolů“, na nichž studenti FAMU zachytili onkologické pacientky. Projekt Dialogu Jessenius a Projektu 35 vznikl jako pocta pacientům za odvahu bojovat s rakovinou a také zdravotnickým pracovníkům, kteří jim ve snaze ji porazit pomáhají.

Foto: Dialog Jessenius
Článek

Říjen je již tradičně po celém světě označován za měsíc boje proti rakovině, kterému se pravidelně připojují i obecně prospěšné společnosti Dialog Jessenius a Projekt 35. „Naše organizace pořádá pravidelně v říjnu, jako připomenutí boje s rakovinou prsu u mladých a aktivních pacientek, akce spojené s módou, designem a kulturou,“ uvádí Marcela Svěráková, výkonná ředitelka Projektu 35. „Letos jsme se rozhodli naše aktivity a zkušenosti propojit a uspořádat 1. ročník Festivalu onkologické prevence a kultury,“ dodala.

Tento festival kromě výstavy „Klobouk dolů“ ve Werichově vile představí v průběhu října i řadu dalších kulturních a preventivních akcí. Kromě jiného i autorskou projekci Heleny Třeštíkové, koncert šansonů Chantal Poullain a koncert Štefana Margity, které budou věnovány pacientkám, pacientským organizacím, lékařům a dalším zdravotnickým pracovníkům onkologických pracovišť jako poděkování.

„Je škoda, že většinou zapomínáme děkovat. My bychom v rámci letošního 'růžového října' rádi připomněli, že vedle nás žijí ženy, které musí denně statečně bojovat s těžkou onkologickou diagnózou - karcinomem prsu, a také všichni ti, kdo jim pomáhají nad ní zvítězit. Všem proto patří velký dík a před jejich odvahou chceme smeknout,“ říká Petra Tesařová, předsedkyně Dialog Jessenius.

Výstava je umístěna v podkrovních prostorách Werichovy vily od 3. do 15 října.

Obecně prospěšná společnost Projekt 35 vznikla v roce 2005 na Onkologické klinice 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice. Nabízí komplexní program péče o pacientky s karcinomem prsu do 35 let. Ve spolupráci s Masarykovým onkologickým ústavem v Brně a řadou českých a moravských pracovišť byla vybudována dobře fungující záchranná síť pro mladé pacientky.

Projekt se zaměřuje jak na registr nemocných, jehož výstupy se odráží v léčebných postupech pod dohledem multidisciplinárních týmů, tak i ve snaze o časnou diagnostiku nemoc (edukace gynekologických sester, samovyšetřování prsů, sekundární prevence u nosiček genetické mutace BRCA ½ atp.) a psychologickou i sociální pomoc pacientkám.

Dialog JESSENIUS vznikla jako obecně prospěšná společnost v roce 2009 s cílem rozšířit informovanost široké veřejnosti o závažných onemocněních, jejich průběhu a léčbě a tím zlepšit komunikaci mezi zdravotníky a pacienty i mezi pacienty a rodinnými příslušníky.

K hlavním projektům patří publikace edukativních DVD pod souhrnným názvem Průvodci onemocněním, která mají pomoci pacientům s onkologickým onemocněním překonávat těžkou životní situaci a připravit je na to, co je při léčbě čeká. Kampaň Ruce na prsa se zaměřuje na osvětu, prevenci a motivaci veřejnosti k zodpovědnému přístupu k vlastnímu zdraví a životu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám