Hlavní obsah

Ve Vsetíně budou vzdávat poctu Jarmile Šulákové

Novinky, Klára Blažková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na čtvrtek 26. června od 19 hodin v rámci 8. ročníku Mezinárodního folklorního festivalu VSETÍNSKÝ KRPEC proběhne jako entrée letošního ročníku ve velkém sále DK Vsetín slavnostní koncert s názvem Pocta Jarmile Šulákové, věnovaný této legendární valašské zpěvačce u příležitosti jejich 85. narozenin.

Foto: autor obrazu © Karel Hofman

Pocta Jarmile Šulákové

Článek

My sme Valaši, jedna rodina... Úvod známé valašské písně je zároveň i jednotícím podtitulem letošního osmého ročníku Mezinárodního folklorního festivalu Vsetínský krpec, kterým město od 26. června ožije.

Pořad, sledující chronologickou linii uměleckého vývoje osobnosti a repertoáru zpěvačky Jarmily Šulákové, připomene hlavní mezníky a setkání jak v jejím osobním životě, tak pěvecké kariéře. 

Za doprovodu Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů (BROLN) zazpívají paní Jarmile Šulákové a písničkou či vzpomínkou jí pogratulují její přátelé, souputníci, následníci, mezi kterými nebude chybět Josef Laža, Zdeňka Straškrabová, Stanislav Tomanec, Vlasta Grycová, Pavel Ptáček, Liselotte Rokyta, Zdeněk Hrachový, Jan Zaviačič, Klára Obručová-Blažková, dcera Zuzana Pavlůsková a spousta dalších.

V rámci slavnostního koncertu bude v život uvedeno nové CD s názvem My zme Valaši. Jarmila Šuláková & Josef Laža bylo a stále je po desetiletí nerozlučné, dobře sladěné a fungující duo. K rozhlasovému zvěčnění tohoto legendárního valašského dueta docházelo v plynutí let díky úpravám Jana Rokyty staršího a nahrávání v ostravském rozhlase, k jeho zveřejnění však dochází až nyní v podobě nového kompaktního disku, které obsahuje 24 nejznámějších valašských tanečních populárů.

Průvodního slova slavnostního koncertu se ujme Jan Rokyta mladší, spoluautor pořadu, který bude zároveň představovat symbolickou spojnici mezi dlouholetou a velmi plodnou spoluprací Jarmily Šulákové s ostravskou cimbálovou muzikou Technik a jejím uměleckým vedoucím Janem Rokytou starším.

Mediálním partnerem koncertu je Český rozhlas Brno. Předprodej vstupenek na slavnostní koncert probíhá v kině Vatra.

Reklama

Výběr článků

Načítám