Hlavní obsah

Ve Velkých Bílovicích se bude v sobotu trhat traktorový rekord

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v roce 2007 pokořili vinaři ve Velkých Bílovicích svérázný světový rekord, netušili, že o šest let později se o jeho překonání pokusí znovu. Tehdy městem projela kolona traktorů dlouhá přes půl kilometru, kterou tvořilo 137 strojů.

Foto: www.velkebilovice.com/
Článek

Nápad vznikl před lety, kde jinde, než u sklenky vína. "U nás má každý druhý traktor, který používá ve vinohradu. Jednou jsme si u sklenky vína řekli, jak by to asi vypadlo, kdybychom je shromáždili na jednom místě," prozradil tehdy jeden z organizátorů František Zapletal.

Ve městě bylo tehdy asi 250 traktorů, ne všechny majitele či podniky se však podařilo přesvědčit, aby se do akce zapojili. Bílovická kolona 127 traktorů tak tehdy měřila 521 metrů. Mohly v ní jet jen traktory místních lidí a pouze ty továrně vyrobené, malotraktory a povozy domácích kutilů byly vyloučeny. Rekord byl zaznamenán do České knihy rekordů.

Zástupci pelhřimovské agentury Dobrý den, která knihu vede, se do Velkých Bílovic vydají i v sobotu 2. března, kdy se na náměstí opět rozjede akce TRAKTORY 2013.

Letos se pokusu o překonání rekordu nejdelší řady traktorů za sebou budou moci zúčastnit všechny traktory, tovární i domácí výroby. "SPZ není potřeba, máme povolení od dopravního inspektorátu," upozornil Michal Tetur z organizujícího spolku Velkobílovičtí vinaři o. s. Podmínka účasti je jediná, traktor musí být z Velkých Bílovic. Každý traktorista dostane občerstvení, VIP vstupenku na akci Ze sklepa pro rok 2013 a speciální vinařskou viniční známku.

Akce bude zpestřena ochutnávkou bílovických štrúdlů, nebude chybět zemědělská technika od předních výrobců, soutěž o nejdelší hod s traktorovou pneumatikou a další zajímavé atrakce nejen pro dospělé, ale také pro děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám