Hlavní obsah

Ve Velharticích pozvednete Buškovu číši, v Ratibořicích zažijete posvícení a víno ochutnáte na Kunětické hoře

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V první polovině září již tradičně svět památek žije Dny evropského dědictví. Druhá polovina září bude patřit oslavám požitků z dozrávajících darů přírody, např. na hradu Velhartice pozvednete Buškovu číši, na zámku Ratibořice oslavíte posvícení či ochutnáte víno na hradu Kunětická hora.

Foto: NPÚ

Kunětická hora

Článek

V první polovině září již tradičně památky ožívají Dny evropského dědictví, celoevropskou kulturní události, během níž se otevírají dveře památek či obvykle nepřístupných míst a konají se veřejné přednášky, komentované prohlídky i akce.

A protože září přináší požitky z dozrávajících darů přírody, jejichž oslav se kasteláni nezříkají, bude babí léto na památkách ve správě NPÚ nanejvýš příjemné.

Na Arcibiskupském zámku a zahradě v Kroměříži se uskuteční druhý ročník festivalu barokní kultury v kroměřížském Libosadu (5. -  6.září). Zažijete divadlo, tanec, hry i ohňostroj.

Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec zve na posvícení, kde nebude chybět ani tradiční pečivo a ochutnávka posvícenských dobrot z jiných krajů, kulturní program (5. září).

Celodenní kulturní program na počest Kuronského a Zaháňského vévody Petra Birona nazvaný "Kuronské slavnosti" se koná na zámku Náchod, provázet je bude divadelní představení, hudba, řemeslné trhy a večerní prohlídky s „Černou paní“ (5. září).  

Zámek Zákupy připomene výstavou jiřin záliby císaře Ferdinanda Dobrotivého (11. – 13. září). Na Zákupských slavnostech proběhne česko-německá beseda s historiky o nejstarších dějinách Zákup, dobová módní přehlídka, zahraje c. a k. vojenská kapela. Podávat se bude guláš z polní kuchyně.

Barokní slavnost "Feste Teatrale" i zábavný program pro všechny generace se uskuteční v prostředí Valtického zámku dne 12. – 13. září. Připraveny jsou koncerty, promítání, workshopy pro děti i dospělé, barokní divadlo.  

Vinobraní na hradech a zámcích začíná hned druhou zářijovou sobotu (12. září) v klášteře Kladruby. Slavnosti vína a medu s ochutnávkou vína, medoviny i dalších dobrot doplní včelařská výstava a cimbálová muzika.

Celodenní akce doprovázenou bohatým kulturním programem k Vinobraní připravil také hospitál Kuks. Následující týden mohou zájemci navštívit státní hrad Kunětická hora (v sobotu 19. září).

Kunětické vinobraní nabízí celodenní degustaci vybraných českých, moravských i zahraničních vín spolu s kulturním programem.

Posvícení v Babiččině údolí se uskuteční 19. září na zámku Ratibořicích. Oslava, kterou zahájí slavná dožínková mše svatá v kostele Nanebevzetí Panny Marie v České Skalici, bude pokračovat procesím do Rudrova mlýna v Babiččině údolí. Na oslavě s pohoštěním bude obnovená tradice "Tlučení kohouta".

Zámecké vinobraní na zámku Nebílovy přenese jižní Moravu na jižní Plzeňsko (19. září). Nabídne moravské víno z Velkých Pavlovic, zahraje moravská cimbálová muzika Ladislava Švidroně a velkopavlovický Presúzní mužácký sbor.

Buškovu číši pozdvihnete na hradu Velhartice (26. – 27. září). Divadelní prohlídky hradu se spojí s ochutnávkou vín, připravených na hostinu k poctě sv. Václava a příjezdu Karla IV. na Buškův hrad, ukázkou dobového vaření v táboře středověkého šlechtice, hudbou, vystoupením kejklířů a tanečnic.

Reklama

Výběr článků

Načítám