Hlavní obsah

Ve Valašském Meziříčí je k vidění jedinečná výstava zrestaurovaného historického textilu a tapiserií

Novinky, Adéla Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Muzejním a galerijním centru na zámku Žerotínů je otevřena výstava nazvaná Umění restaurovat. Představuje soubor liturgických textilií a tapiserií ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze restaurovaných v letech 2015 - 2016 nejen v Moravské gobelínové manufaktuře ve Valašském Meziříčí.

Foto: UMPRUM

Plakát k výstavě

Článek

Soubor byl restaurován v rámci projektu Historické tapiserie a textil ze sbírky Uměleckoprůmyslového musea v Praze – konzervace a prezentace financovaného z prostředků tzv. Norských fondů.

Projekt je svým rozsahem naprosto unikátní. Žádná jiná instituce, včetně NPÚ, dosud neprováděla v tak krátkém čase podobně rozsáhlé restaurování historických tapiserií, jako v současnosti Uměleckoprůmyslové museum v Praze. Zároveň je soubor tapiserií doplněný konvolutem liturgických textilií výjimečné kvality. 

Všechny předměty, které jsou součástí projektu, také dosud nebyly nikde vystaveny. V projektu jsou zpracovávány předměty z 15. - 20. století výjimečné kvality z předních evropských center výroby tapiserií, jako je francouzský Aubusson, belgické Audenaarde a především Brusel. 

Výstava má dva hlavní aspekty. Vedle prezentace samotných zrestaurovaných děl seznámí návštěvníka s průběhem restaurátorských prací a to prostřednictvím restaurátorských zpráv a také pomocí videozáznamu, který dokumentuje postup prací u jednotlivých předmětů.

„Díky tomuto projektu bylo zatím ošetřeno 24 předmětů. Osm tapiserií a šestnáct liturgických textilií. Pro restaurování byly vybrány tapiserie výjimečné kvality z předních evropských center výroby tapiserií,“ hodnotí význam projektu Martina Lehmannová, která projekt vede  a je zároveň autorkou výstavy. „Francouzské město Aubusson je dnes díky tradici tkaní tapiserií zapsán na seznamu kulturního dědictví UNESCO,“ dodává Lehmannová.

Konzervované liturgické textilie byly ušité z látek, které také pocházejí z různých částí Evropy, na dalmatikách najdeme španělské výšivky, na kasulích italský samet se speciálním dekorem zvaným ferronerie, nebo francouzské brokáty. Tapiserie pocházejí z 16. - 18. století, liturgické textilie potom z 15. - 20. století.

Veškeré práce byly zadávány v otevřeném výběrovém řízení, díky čemuž se podařilo ušetřit část prostředků a počet restaurovaných děl se tak mohl navýšit. V současné době proto probíhá výběrové řízení na restaurování tapiserie nazvané Caesar v bitvě o Faros. Jedná se o vzácnou tapiserii z bruselské dílny Hieronyma Le Clerca z let 1680 - 1690.

Výstavu Umění restaurovat můžete v 1. patře Muzejního a galerijního centra na zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí navštívit do 30. října.

Související témata:

Výběr článků

Načítám