Hlavní obsah

Ve Šternberku začnou hlídat seniory v mateřské škole

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V druhé polovině roku bude ve Šternberku spuštěn nový sociální projekt, tzv. odlehčovací služba pro seniory. Zajišťovat ji budou na základě rozhodnutí rady města Sociální služby Šternberk v prostorách domu s pečovatelskou službou. Zřízení služby je reakcí na stále se zvyšující poptávku.

Článek

"Odlehčovací služba neboli „mateřská škola pro seniory“ umožní osobám pečujícím o seniory na určitou dobu umístit seniora do tohoto zařízení a tuto dobu využít na odpočinek nebo pro vyřizování nezbytných záležitostí, např. jednání na úřadech či návštěvu lékaře," popsala novou službu Jitka Zajacová, vedoucí odboru sociálních věcí.

Vzhledem k současným možnostem bude organizace poskytovat odlehčovací službu pro šest osob denně pouze ambulantní formou v době od 7 do 14 hodin od pondělí do pátku. "Uživateli služby budou především osoby nad 60 let věku, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického nebo zdravotního postižení, o které pečuje rodina nebo jiné osoby, a to v jejich přirozeném prostředí," dodala Zajacová.

Umístění prostor pro poskytování odlehčovací služby do areálu domů s pečovatelskou službou je velmi výhodné vzhledem k existenci a vybavení provozních prostor organizace, kde je mimo jiné středisko pro osobní hygienu, půjčovny kompenzačních pomůcek, pedikúra, donáška stravy, ale i Poradenské středisko pro seniory. Odlehčovací služba bude zaevidována v registru poskytovatelů sociálních služeb s možností dotací z Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Na platbě za odlehčovací službu se budou podílet i sami uživatelé, a to maximálně ve výši 120 korun za hodinu. Řada jich pobírá příspěvek na péči, který je přímo určen na nákup sociálních služeb. Samostatně bude hrazena strava a pitný režim.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám