Hlavní obsah

Ve Slatiňanech se školáci dozvědí, jak se žilo na zámku

Novinky, Jaroslav Bušta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školní výlet s paní učitelkou nebo panem učitelem zažil asi každý z nás. Batůžek, chvíle strávené s kamarády, vůně řízků napečených maminkami linoucí se autobusem. Seřadit a jde se za poznáním i dobrodružstvím. Kam? No přece na české hrady a zámky!

Foto: Jaroslav Bušta

Školní výlet do Slatiňan

Článek

Přístup ke školním výletům je různý, záleží především na vyučujícím a vůli vedení školy využívat služeb českých památek. Děti samotné uvítají každou příležitost, jak se ze školy „ulít“. Ale vybrat správný výlet, který by dětem přinesl i nějaké poznání, je poměrně složité.

„V poslední době musí škola přebírat spoustu "rodičovských" povinností a jednou z nich je i seznamování dětí s kulturou. Vstříc vzdělávacím institucím vycházejí kina a divadla, která svůj repertoár přizpůsobují dětem, spousta akcí pro školy je poskytovaná i muzei, a v poslední době se dají dětské prohlídky vyprosit i na některých hradech a zámcích. Osobně bych velmi ocenila, kdyby památky byly ochotné poskytovat školám prohlídky přizpůsobené dětem, jejich možnostem a schopnostem. Interaktivní prohlídka, která by zohlednila fakt, že děti se mnohdy objeví v hradě nebo zámku úplně poprvé, by určitě pomohla mnoha pedagogům,“ uvedla Barbora Klustová, učitelka ze Základní školy na Komenského náměstí v Mladé Boleslavi.

Základem je příběh

Přesně takový program šitý na míru dětem z prvního stupně připravili na zámku ve Slatiňanech. Výklad uzpůsobený dětskému světu, který si ale nehraje na pohádku, naopak poutavou a naučnou formou prezentuje, jak se žilo na zámku před více než sto lety.

„Diferencovaný výklad je základ toho, jak zaujmout školní výpravu. Dnes již nestačí ukazovat hezké věci a říkat, jak jsou staré. Základem je totiž příběh. Příběhy lidí i věcí jsou ve Slatiňanech na každém kroku. Chodily princezny do školy? Z čeho museli princové skládat zkoušky? Jakou službu vykonávali správce sbírek, komorná, lesmistr nebo ředitel panství? To všechno zjistí malí školáci, když se v květnu a červnu vypraví na zámek do Slatiňan,” informoval Radek Ryšavý ze zámku Slatiňany.

Slatiňany však nabízí mnohem více. Zámek samotný ukrývá kromě bohatě zařízených pokojů i český unikát, a to muzeum koní. Po výpravě zámkem mohou školáci vyrazit poznávat přírodu do zámeckého parku kolem výběhů pro starokladrubské koně až na nejoblíbenější místo dětských výletů široko daleko - na Kočičí hrádek, u kterého v roce 2014 Lesy ČR vystavěly altán, kde se pohodlně všichni nasvačí a mohou pokračovat třeba až na rozhlednu Bára.

Reklama

Výběr článků

Načítám