Hlavní obsah

Ve Fulneku se uskuteční prodejní výstava obrazů ve prospěch Mobilního hospice Strom života

Novinky, Lenka Gulašiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 27. února se v kostele sv. Josefa ve Fulneku uskuteční v 17 hodin koncert, jímž bude zahájena prodejní výstava obrazů malíře Jaroslava Kozla. Vstupné na koncert je dobrovolné, stejně jako výtěžek z prodeje obrazů bude předáno Mobilnímu hospici Strom života. Výstava potrvá do 7. května.

Foto: Archiv Mobilního hospice Strom života

Obraz malíře Jaroslava Kozla

Článek

„Paliativní péče o nemocného je sice od roku 2019 hrazena ze zdravotního pojištění, ale ani to skutečné náklady nepokryje. Díky Mobilnímu hospici Strom života je zajištěna komplexní paliativní péče o nevyléčitelně nemocné a pacienty v terminálním stadiu nemoci, aby mohli dožít v domácím prostředí, obklopeni vším známým, co měli celý život kolem sebe, především však svými blízkými. Vážím si toho, že tento mobilní hospic působí i na území našeho města. A jsem rád, že ho můžeme podpořit,“ říká starosta města Fulneku Petr Ertelt a zve na koncert, na němž vystoupí žáci ZUŠ Fulnek a žáci ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek.

V kostele sv. Josefa bude vystaveno 74 obrazů, z toho 52 obrazů bude prodejných. Kostel bude veřejnosti kromě vernisáže přístupný každé úterý od 10 do 12 hodin a ve čtvrtky od 13 do 17 hodin.

Prodej bude probíhat tzv. obálkovou metodou, kdy zájemce svůj návrh ceny za konkrétní obraz vloží do urny umístěné přímo v kostele. V pondělí 11. května pak budou obrazy prodány zájemcům, kteří nabídnou nejvyšší cenu. Obrazy bude možné vyzvednout po zaplacení v pátek 15. května.

Malíř Jaroslav Kozel (17. prosince 1937, Liege, Belgie – 19. září 2019, Bohumín, Česká republika) tíhl ke kreslení od dětství, avšak kvůli finanční situaci rodiny nemohl tento obor studovat. Vyučil se na hornickém učilišti, ale láska k malování ho provázela celým životem, v jehož závěru byl klientem Mobilního hospice Strom života. Poté, co zemřel v péči rodiny, předala jeho manželka hospici jako poděkování zmíněných 74 obrazů.

Posláním Mobilního hospice Strom života je umožnit nevyléčitelně nemocným pacientům všech věkových kategorií, aby mohli v domácím prostředí prožít důstojným způsobem závěr svého života. Ve spektru zdravotních a sociálních služeb poskytovaných organizacemi na území Fulnecka je to nezastupitelná služba.

Mobilní hospic je službou pro pacienty s nevyléčitelnou nemocí v posledním stadiu, u nichž už byly vyčerpány všechny možnosti léčby. Naše péče vychází z přání a individuálních potřeb pacienta a klade důraz na tlumení bolesti, kvalitu života nemocného a na nenahraditelnost rodiny a přátel,“ přibližuje formu pomoci koordinátorka Stromu života Markéta Blinková.

„Náš tým tvoří lékaři, zdravotní sestry, sociální pracovníci, psychoterapeuti, pastorační pracovníci, odlehčovací asistenti, dobrovolníci a další, kteří poskytují služby klientům a jejich rodinám v domácím prostředí. Nabízíme oporu pečujícím v nejtěžších chvílích a doprovázíme rovněž pozůstalé. Zabezpečujeme individuální podporu a pomoc, případně možnost sdílení a setkávání ve společnosti ostatních, kdo prošli podobnou životní zkouškou,“ uvedla Markéta Blinková.

„Umírání blízkých osob se dotýká i dětí, které ale truchlí jinak, a proto jim věnujeme speciální péči v dětském klubu Stromeček,“ doplnila. Neméně významné jsou pak služby odlehčovací a poradenské, které hospic poskytuje podle individuálních potřeb klientů.

Reklama

Výběr článků

Načítám