Hlavní obsah

Vánoční šance pro lidi bez domova: kniha o českých fetiších

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé bez domova, kteří prodávají časopis Nový prostor, letos na Vánoce nabídnou svým čtenářům a příznivcům kromě časopisu i knihu. Půjde o druhý výběr fejetonů Jana Sterna nazvaný Česko je hezko.

Článek

Prodejci Nového Prostoru začali knihu prodávat 1. listopadu. Jsou jejím výhradním distributorem, jinde než u nich ji sehnat nepůjde. Budou z toho mít půlku z její ceny - stejně jako u časopisu.

Kniha obsahuje sedmdesát fejetonů. Jde o výběr z těch zhruba dvou set, které Jan Stern v Novém prostoru publikoval od roku 2008. Navazuje na úspěšný první díl, který prodejci Nového prostoru nabízeli již loni, a který se jmenoval Démonologie všedního života.

„Loni v létě jsme vytiskli 3000 výtisků. Nebyli jsme si zcela jisti, zda projekt uspěje, ale byli jsme příjemně překvapeni. Do konce roku se náklad rozprodal. Letos jsme vydali dotisk 700 kusů, a i ten se již prodal. Proto přišel nápad na druhý díl," řekla ředitelka společnosti Nový prostor Dagmar Kocmánková s tím, že pro prodejce časopisu je distribuce knihy vítaným přilepšením. Z každého prodaného výtisku mají stovku. „A za to už je třeba oběd,” uvedla Kocmánková.

„Druhá kniha je trochu jiná než první. Má tentokrát i hlavní téma – český národ. Zkoumám jeho mentalitu, zvláštnosti, fetiše. Ale řekl bych, že vcelku vlídně. Při sestavování knihy jsem si uvědomil, že jsem v podstatě vlastenec. Že to, co na Češích jiným často vadí, mám vlastně rád. Třeba jejich věčnou naštvanost a nespokojenost,” řekl Jan Stern.

Časopis Nový prostor vznikl v roce 1999, podle vzoru ze zahraničí. Tisk distribuovaný bezdomovci je tam od konce 80. let nazýván »street papers« a jeho vydavatelé mají i vlastní mezinárodní asociaci. Prvním periodikem tohoto typu byly Street News, jež vznikly v roce 1989 v New Yorku. K nejslavnějším patří britský magazín Big Issue.

Česká verze vznikla pod názvem Patron. Roku 2001 byl název změněn na Nový prostor. V roce 2003 obdržela Dagmar Kocmánková za projekt časopisu cenu Výboru Dobré vůle nadace Olgy Havlové.

Ze začátku se časopis prodával jen v Praze, brzy se ale projekt rozšířil do dalších velkých měst, jako jsou Ostrava, Brno, Plzeň, Olomouc, Pardubice, České Budějovice.

Fejeton je součástí časopisu od jeho počátku. V letech 1999-2008 ho psával mediální teoretik Jan Jirák. I on své fejetony shrnul do dvou souborů: Ještě jsme se nezbláznili (2004) a Za všechno někdo může (2007). Sternova kniha Česko je hezko je tak čtvrtou knižní publikací vydavatelství Nový prostor.

Reklama

Výběr článků

Načítám