Hlavní obsah

Vánoční čas zavítal i do Domova Na Svobodě v Čížkovicích

Novinky, Jiří Růzha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domov Na Svobodě Čížkovice patří mezi jedno z mnoha zařízení Centra sociální pomoci Litoměřice. Jako do každého z nich i sem již zavítal čas vánoční. Od začátku prosince se peče cukroví, vychovatelé přemýšlejí, jakými dárky překvapí své klienty, a ti se na vánoční čas velmi těší.

Foto: Jiří Růzha

Sváťovo Dividlo v DNS Čížkovice - Sváťa coby Mikuláš na Zdravotním úseku

Článek

Málo kdo ví, jak vánoční svátky a konec roku probíhají v takovýchto zařízeních, ale věřte, že ne každá „normální“ rodina prožívá prosinec tak aktivně jako lidičky se zdravotním postižením.

Vůně Vánoc začíná působit již v listopadu, kdy vychovatelé svým klíčovým klientům nakupují dárky. Nejprve se samozřejmě musí poradit, co by měl klient rád pod stromečkem, jaký je jeho sen či přání. A pak nastává čas shánění, hlídání různých slev a nakupování. V listopadu se také začínají dělat různé vánoční výzdoby a adventní věnce, kdo může, dá ruku k dílu. Estetické cítění mají i lidé s těžkým postižením.

Na začátku prosince pak provoní celé zařízení vůně perníčků, na které se všichni hodně těší. Co perníček, to originál - a víte proč? Je dělaný veškerým umem a pílí a je v něm i radost a smích. Samozřejmě, že se peče i další vánoční cukroví a podílí se na tom téměř celý Domov.

Mezi tím je čas na nějaký kulturní program. Do DNS postupně zavítají hudební skupiny Křešičanka-Pustajka a Vega se svým vánočním programem. Letos přijel klientům zatancovat i romský soubor Lačho Amicus z Lovosic. Samozřejmě nesmí chybět ani Mikuláš v podání velmi populárního Sváti a jeho Dividla. Také se najde trošku času na návštěvu svátečně vyzdobených Litoměřic a nějakou tu sladkost v cukrárně na náměstí.

V posledním týdnu před Vánoci pořádá pro své kamarády z Domova taneční skupina Lucarino Dance již po šesté předvánoční Tancujeme a zpíváme s... tentokráte s country skupinou Karavana a spoustou písniček svátečních i nesvátečních. Kdo chce vidět tuto skupinu v akci, vyrazte v sobotu 21. prosince v 17 hodin do Mírového kostela v Lovosicích a zažijte se skupinou úžasné sváteční chvíle.

A vytoužený čas je zde. V pátek 20. prosince se v Domově zastavil Ježíšek. Nevěříte? On to všechno nestíhá a tak do Domova přišel o pár dní dříve.

Od rána panovala určitá nervozita. Vychovatelé ještě v rychlosti dobalují dárky a na sále se připravuje veliká společná sváteční tabule, kuchařky smaží řízky a dodělávají salát. Klienti, i ti s největším postižením začínají cítit, že přichází něco výjimečného. Úderem půl třetí vše vypuká, nejdříve zpívání koled na zdravotním úseku a pak na sále. To recitační kroužek ukazuje co se naučil. Po svátečním projevu vedoucí DNS a slavnostní večeři se po jednotlivých odděleních rozdávají dárky. Každý dává najevo svoji radost a smích zní po celé budově. Ti, co čekají, se trošku nervozně baví o tom, co asi dostanou.

Dárky jsou rozdány a je večer, jednotlivé pokoje spokojeně usínají. Ale ještě není konec. O Štědrém dni pořádá Lucarino Dance se svými kamarády sváteční zvyky se živým betlémem a zpěvem koled. Na konci roku pak nefalšovanou silvestrovskou diskotéku s loterií a soutěžemi a Novoročním přípitkem.

Sociální zařízení, to nejsou domy se zavřenými zdravotně postiženými. To je život, akce a spousta pestré činnosti. Je čas boření mýtů o prázdných zdech a studených ústavech...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám