Hlavní obsah

Vánoce s Karlem IV. i jeho synem Václavem IV. v Lužici

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Husté sněžení zasypalo celý kraj, přesto se císař vydal na hrad Oybin (česky Ojvín). V podhradí z koně seskočil a šel se občerstvit do krčmy u kostela. Když chtěl pokračovat na hrad, koně nenašel. Zvíře měl vypůjčeného ze žitavských stájí a kůň se zřejmě vydal na cestu zpět. Stalo se právě 25. prosince roku 1369.

Foto: Milan Turek

Vánoční strom a především světelná pyramida tvoří atmosféru Vánoc v Lužici

Článek

Bájný hrad Ojvín postavil údajně Václav I. jako strážní proti nájezdům Hunů. Císař Karel IV. zde nechal později postavit klášter. Místo se zásluhou českých vládců stalo významným místem Horní Lužice.

Hrad ožívá akcemi nejen v létě, ale i v čase adventním. Asi nejznámější je průvod Karla IV. s manželkou a dvořany. Na hradě se pokloní svaté rodině a mnohačetný doprovod se občerstvuje čajem nebo svařákem. V ruinách kostela se po obřadu pořádá koncert.

S hradem souvisí řada zajímavostí. Jednou z nich je například ta, že ač na něj dvakrát útočili husité, nikdy nebyl dobyt. Proto kvůli své bezpečné poloze zde byla po určitou dobu uložena i část pokladu z pražské katedrály.

Zajímavý zážitek nabízejí tradiční vánoční trhy v saském Bautzenu neboli Budyšíně. Vánoční trh se zde jmenuje Václavův. Český král povolil konání trhů už v roce 1486, a letos se svou družinou přijede k bohaté hostině a trh zahájí otevřením sudu piva.

Návštěvníky okouzlí středověká atmosféra se spoustou krámků. Milovníci dobrého jídla si přijdou na své. Budyšín se pyšní hořčicí, bezpočet jejích druhů může každý vyzkoušet k typické klobáse.

Vánoční trhy zvou do měst a vesnic po celé Lužici, většinou se konají jeden nebo jen několik dnů. Zvláštní Štědrý večer prožívají lidé v Cunewalde. Místní kostel neproslavila pouze jeho velikost, vejdou se do něj dva tisíce lidí, ale také „pochod světel“ na 24. prosince. Tento v Německu ojedinělý zvyk sahá až do roku 1817.

Děti a biřmovanci se shromáždí u oltáře s umělecky ztvárněnými světelnými pyramidkami bývalých tkalcovských rodin, aby vytvořili moře světel jako kulisu ke sborovému dílu „Hosianna“ od ochranovského skladatele Christiana Gregora.

Zážitkem jsou vánoční trhy v lužickém městečku Pulsnitz (lužickosrbský název Połčnica), který je provoněný perníkem. Jeho výroba má v městečku více než čtyři sta padesát let dlouhou tradici. Každoročně se zde konají soutěže o nejlepší perník, jehož vítěz je nominován na vánoční trh do saské metropole Drážďan.

Trh v pohraniční obci Schirgiswalde je jediným, kde se konají každý lichý rok výstavy betlémů. V Lužici je to jedna z mála obcí, kde výroba betlémů má stejné tradice jako v Česku.

Do  městečka Herrnhut se jezdí za nákupem vánočních hvězd. Ty vynalezl český učitel matematiky před dvěma sty roky.

Výjimečným  duchem Vánoc se chlubí největší lužické město Görlitz (Zhořelec).

V celé Lužici jsou Vánoce podstatně skromnějšími svátky než v Česku, vyznačují se však větší zdobností a v ovzduší je cítit hlubokou úctu k tradicím a pocit vlastenectví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám