Hlavní obsah

Válečný letec Miroslav Štandera se ve své skromnosti nikdy za hrdinu nepovažoval

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnem ve znamení generála Miroslava Štandery, válečného stíhacího letce, se stalo pro Dobrušku úterý 2. října. Jméno hrdiny se zde skloňovalo ve všech pádech. Oprávněně. Vždyť 5. října 2018 by se nositel mnoha zahraničních i domácích vyznamenání a čestný občan tohoto města dožil sta let.

Foto: Dana Ehlová

Na počest generála Miroslava Štandery brázdily nebe brázdily novodobé letouny JAS 39C Gripen a historické dvouplošníky Tiger Mothy.

Článek

S Dobruškou bylo pro Miroslava Štanderu, výjimečného člověka, válečného hrdinu, spojeno období dětství a mládí. Později se sem rád vracel nejen za příbuznými, ale i přáteli a kamarády. Přes všechny pocty a vyznamenání zůstal skromný, velice přátelský a společenský, na velké oficiality si příliš nepotrpěl. Miloval letadla, pohled z kokpitu a vůni leteckého benzínu.

Právě takového ho představuje výstava v malém sále Společenského centra - Kino 70 nazvaná Generál Miroslav Štandera - sto let československého vojenského letectva. Až do konce října na ní návštěvníci mohou vidět vzácné snímky z archivu rodiny a fotografa Pavla Štěpána.

Vernisáže se zúčastnilo mnoho vzácných hostů. Pozvání přijala Miroslava Vojtová, dcera válečného hrdiny a další příbuzní, také brigádní generál Emil Boček, dále Jiří Stanislav, předseda Nadačního fondu AIR maršála RAF Karla Janouška, plk. Karel Filip, velitel vojenského krajského velitelství Hradec Králové, plk. Jan Marša, ředitel VGHMÚř v Dobrušce i starosta Petr Lžíčař.

K osobnosti hrdiny promluvila Marcela Vítková, jeho neteř. Mimo jiné vzpomněla: „Ve své skromnosti se nikdy za hrdinu nepovažoval. Říkával: Dělal jsem jen to, co jsem v dané situaci považoval za správné.”

V závěru pak uvedla: „Dnes často slyšíme, jak zejména mladší generace má jen povrchní znalosti z historie dvacátého století. Právě takové akce, jako je ta dnešní, napomáhají orientaci v historii lépe než leckteré hodiny dějepisu na školách. I za to patří městu Dobruška veliký dík.”

Po slavnostním zahájení výstavy se dění přesunulo k domu číslo popisné 434 ve Svatodušské ulici, v němž Miroslav Štandera jako dítě žil, a program pokračoval odhalením pamětní desky, připomínající výjimečnou osobnost.

Pocta brigádnímu generálovi probíhala jak na zemi, tak na nebi. Zatímco pamětní desku odhalil kamarád a kolega z válečných bojů - generál major Emil Boček spolu s dcerou Miroslavou Vojtovou, nebe nad Dobruškou symbolicky brázdily moderní letouny JAS 39C Gripen a historické dvouplošníky Tiger Mothy (za války nosný typ pro základní výcvik pilotů Královského letectva, na němž létali českoslovenští letci před zařazením k bojovým perutím RAF) pilotované nástupci Miroslava Štandery.

Vzácné a mimořádně slavnostní chvíli, konané pod záštitou velitele vzdušných sil Armády České republiky brigádního generála Ing. Petra Hromka a Nadačního fondu AIR maršála RAF Karla Janouška, asistoval navíc model letounu Supermarine Spitfire Mk.IXC ve skutečné velikosti.

Bylo to výjimečné společenství lidí a techniky, z něhož by měl hlavní hrdina určitě radost největší. 

Značný zájem veřejnosti dokládal nejen "popularitu" Miroslava Štandery ve městě, ale také úctu, kterou si v kraji pod Orlickými horami získal a která trvá i v čase, kdy mohl sledovat veškeré dění už pouze z nebeského letiště. 

Reklama

Výběr článků

Načítám