Hlavní obsah

Valašský špalíček vstupuje do čtvrté dekády

Novinky, Ondřej Smolka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předposlední červnový týden se ve Valašském Meziříčí uskuteční 31. ročník festivalu Valašský špalíček 2013. Na sedmi scénách se v průběhu tří dnů představí na padesát domácích a zahraničních kapel, hudebníků, písničkářů, zpěváků a divadel. Vystoupí zde interpreti ze 17 zemí světa.

Foto: Ondřej Smolka

Valašský špalíček představí kapely ze sedmnácti zemí.

Článek

Valašský špalíček zahájí 20. června v podvečer vernisáž výstavy snímků prestižní soutěže Czech Press Photo 2012, jíž hudebně doprovodí orchestr JazzZUŠák a soubor Drumatix meziříčské ZUŠ Alfréda Radoka společně s francouzskou zpěvačkou Céline Bossu. Večer se program přesune do Amfiteátru, kde vystoupí Jaromír Nohavica a polský akordeonista Robert Kuśmierski.

Hlavní program začne 21. června na I. nádvoří zámku Žerotínů koncertem Luboše Pospíšila s kapelou 5P. Bigbítového klasika vystřídají novodobí folkaři Bratři Orffové. Poté se na řadu dostane indie-kytarová kapela British Sea Power z Velké Británie a o půl desáté ovládnou podium Mandrage. O závěrečné vystoupení se zde postará Dear Reader z jihoafrického Johannesburgu.

Na II. nádvoří se nejprve představí zpěvačka Jitka Šuranská se slovensko-makedonskou formací Pacora. Do Valmezu se vrátí „hardcore“ folková skupina Jananas, po které se mikrofonu ujme Wabi Daněk za doprovodu Miloše Dvořáčka a Druhé trávy. Ta si střihne rovnou dvojkoncert, neboť následuje koncert standardní sestavy s Robertem Křesťanem a hostem Stevem Walshem.

Koncerty v M-klubu poběží nezávisle na střídání venkovních scén. Představí se zde maďarská skupina Hangmás, kterou vystřídá Piano. Z Ukrajiny dorazí duo Zapaska a z Rakouska trio Diver. Pak se představí Boris Carloff a o kabaretní závěr večera se zde postará Angličan Joe Black.

Sobotní program v divokých rytmech rozpohybuje kapela Čankišou. Následují rakouští Francis International Airport, izraelská indie-rocková kapela Acollective, nejzajímavější objev novozélandské hudební scény Princess Chelsea a následně vystoupí dánská kapela Turboweekend. Sobotní program na I. nádvoří uzavře polský kvartet Fair Weather Friends.

Také programová scéna na druhém nádvoří je věnována zahraničním souborům. Ze Slovenska k nám znovu přijíždí Ľuboš Beňa v doprovodu Petera Bonzo Radványiho. Ve zcela jiných souřadnicích pak vzniká šamanská hudba polsko–řecké dvojice Bronislav Duźy a Jorgos Skolias. Další atraktivní položkou je zvolenský ZVA 12-28 Band a barevnou hudbu „černého“ kontinentu zde letos zastupují Malick Pathé Sow a Bao Sissoko ze Senegalu. Nebude chybět ani zástupce irské hudební scény. Letos se svou skupinou přijede písničkářka Cathy Davey. 

Koncertní maraton v M-klubu zahájí Please The Trees, následujíce pražskou skupinou Psí vojáci. Bohatý program bude pokračovat skupinou Vees, pak přijde Papalescu, žánrové rozpětí doplní poští Napszykłat a ze slunné Itálie k nám zavítá neapolská kapela Low-Fi.

V Blues Jazz Clubu U Zvonu se představí duo Romanika, kapela Původní Bureš, projekt MDŽ písničkářek B. Bocek, L. Redlová a J. Šuranské, folkoví Jednofázové Kvasenie ze Slovenska a jazzbluesová formace Hladolet. Publiku také zahrají Ty Syčáci a skupina Mucha.

Více informací se dozvíte na valasskyspalicek.kzvalmez.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám