Hlavní obsah

Václav Neckář brzy oslaví životní jubileum

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejpopulárnějších zpěváků šedesátých až osmdesátých let minulého století, legenda české populární hudby Václav Neckář oslaví v říjnu své životní jubileum.

Foto: archív Petra Mráčka

Václav Neckář

Článek

Václav Neckář se narodil 23. října 1943 v Praze. Dětství prožil v severních Čechách. Pochází z rodiny, která se pohybovala kolem divadla.

Malý Václav měl rád zpěv a na jedné soutěži lidové tvořivosti si ho všiml dirigent orchestru Státního divadla Zdeňka Nejedlého v Ústí a začal chlapce využívat v dětských úlohách operních představení. Čtyřikrát se neúspěšně pokoušel dostat na DAMU. Ve zpěvu se zdokonaloval u profesora Karenina, který byl v té době vyhlášeným profesorem. Učil se u něj například Karel Gott, nebo Helena Vondráčková.

V roce 1964 přichází Václav Neckář do plzeňského divadla Alfa. Tehdy se při konkurzu poprvé setkal s Martou Kubišovou. V západních Čechách udělal první nahrávky pro rozhlas a brzy nazpíval některé písničky i pro pražské studio. Hity jako Lékořice, Hříbě nebo Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě bodovaly v hitparádách a mladý zpěvák rychle získával popularitu. V roce 1965 s ním proto ředitel pražského divadla Rokoko podepsal smlouvu a cesta k úspěchu byla otevřená.

V divadle Rokoko se potkal s Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou a zde začala jejich spolupráce, která vedla později k vytvoření slavného pěveckého tria Golden Kids. Vystupoval v představeních Čekání na slávu, Filozofská historie nebo Listy důvěrné. Trio Golden Kids mělo našlápnutou skvělou kariéru nejen v Čechách, ale i v zahraničí. Velký úspěch slavilo třeba na festivalu Midem v Cannes.

Václav Neckář byl obsazován i do filmů. Zahrál si v Ostře sledovaných vlacích režiséra Jiřího Menzela. Tento film získal Oscara. Dále hrál ve filmu Skřivánci na niti, pohádce s Helenou Vondráčkovou Šíleně smutná princezna, Kulhavý ďábel, Ta naše písnička česká a dalších.

Se svým bratrem Janem založili skupinu Bacily a jeho další činnost byla v následujícím období plně spojena s českou populární hudbou. Nazpíval desítky úspěšných písniček, jako byl Stín katedrál nebo Čaroděj dobroděj, Podej mi ruku a projdem Václavák, Se svou Mášou...

V listopadu 2002 ale přišla mozková mrtvice, která poškodila mimo jiné jeho hlasové centrum. Po velmi obtížné a dlouhé rehabilitaci se opět vrátil ke koncertování.

Velký návrat přišel s písní Půlnoční, která se stala hitem roku 2012. Ta byla napsána pro film Alois Nebel. Pak následovalo úspěšné albu Dobrý časy na kterém je deset převážně baladických písniček autorské dvojice Jaromír Švejdík a Dušan Neuwerth. Na tomto albu se představil nový, šansonově laděný Václav Neckář, který všem ukázal, že i po vážném onemocnění a v jistém věku lze udělat hudbu, která umí potěšit.

Do dalších let popřejme Václavu Neckářovi mnoho úspěchů, zdraví a nám posluchačům, divákům spoustu pěkných písniček a vystoupení.

Koncerty Václava Neckáře se skupinou Bacily:

27. 10. - Třebíč

15.11. - Uherské Hradiště

16.11. - Hodonín

17.11. - Trnava (Slovensko)

22.11. - Kroměříž

23.11. - Pardubice

24.11. - Uničov

25.11. - Olomouc

28.11. - Dvůr Králové nad Labem

14.12. - Ořech

20.12. - Tábor

22.12. - Praha 

Reklama

Výběr článků

Načítám