Hlavní obsah

Václav Houf vystavuje v Otevřené zahradě variace k próze Alexandry Berkové

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otevřená zahrada je půvabným, pro mnohé skrytým koutkem přírody uprostřed Brna. Otevřena je i výstavám. Nyní obrazovým variacím k próze Alexandry Berkové.

Foto: Plakát k výstavě
Článek

Václav Houf (1949), grafik, kreslíř a ilustrátor patří ke známým tvářím brněnského výtvarného umění. Několik let byl grafikem v Domě umění města Brna, delší čas působil ve svobodném povolání, byl i pedagogem na SŠUŘ a Pedagogické fakultě MU.

Osou jeho tvorby jsou ilustrace, plakát a volná kresba. Spolupracoval s divadly, např. s Husou na provázku a Radostí a s řadou nakladatelství, zejména v okruhu literatury pro děti a mládež. V osmdesátých letech krystalizoval jeho zájem o s-f. Ilustroval např. knihu Josefa Souchopa Laskavý nezájem, známy jsou jeho plakáty z let 1984 a 1985 pro setkání přátel sci-fi Parcon.

Alexandra Berková (1949–2008) je mj. autorkou fantastické prózy Magorie (1991), metaforického zpodobnění života v úpadkové totalitní společnosti. Novela získala Cenu Egona Hostovského.

Výtvarníka silně oslovila, patřil ke kamarádům Saši Berkové, její předčasná smrt ho zasáhla. Vzpomínkou je nyní série velkých koláží, kterou Houf symbolicky nazval Magorie 2.0. Jde vlastně o obrazné zachycené pokračování knížky, návaznost na tu napsanou.

Vystavené obrazy jsou plně v intencích tvorby výtvarníka a grafika, který oslovuje smyslem pro výtvarnou kombinaci, osobitým fantazijním viděním s typickou hravostí, lehkou ironií i groteskní nadsázkou. Zkrátka Houf a jeho fantaskní svět, jak je znám z výše zmíněných starších plakátů či ilustrací k Souchopově knize.

„Tak jsou tady jen ilustrace k neexistující knize. Vznikaly asi 3 měsíce, použity jsou materiály, za několik let. Je to obrovská koláž,“ vyjádřil se k vystaveným obrazům autor. Zeno Kaprál k jeho tvorbě napsal i tuto větu: „Houf spoléhá na pohled z okna a nemýlí se. Jeho analýza, toho, co je, pak umožňuje syntézu toho, co není.“

Výstava fantaskních koláží Václava Houfa „Magorie 2.0“ inspirovaná původní novelou A. Berkové, současně vzpomínka na spisovatelku v podobě výtvarného dovětku byla otevřena vernisáží 29. května. V budově Otevřené zahrady v Brně na Údolní ul. č 33. ji možno navštívit do 9. září. Kdo v Otevřené zahradě dosud nebyl, bude mile překvapen také dosud pro mnohé skrytým kouskem pěkné a upravené přírody uprostřed města.

Reklama

Výběr článků

Načítám