Hlavní obsah

V žatecké synagoze se uskuteční festival svobodného filmu

Novinky, Vít Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konání Festivalu svobodného filmu vyzkoušeli poprvé Piráti v Jihlavě během února tohoto roku. Filmová přehlídka měla úspěch, a proto se stále častěji její mutace objevují i v dalších městech. Na konci června se budou filmy distribuované pod svobodnou licencí promítat v prostorách žatecké synagogy.

Foto: Nina Paley (CC BY-SA 3.0)

Z filmu Sita Sings the Blues.

Článek

Synagoga otevře své brány v pátek 28. června již v půl sedmé pro návštěvníky, kteří si budou chtít prohlédnout unikátní prostory a nestihli to během otevíracích dní výstavy Zničené židovské památky severních Čech 1938-1989, kdy byla budova znovu zpřístupněna veřejnosti po více než deseti letech.

Samotný program festivalu přitom začne až o hodinu později přednáškou věnovanou svobodné kultuře, kterou přednese člen České pirátské strany Vít Konečný.

V návaznosti na přednášku proběhne ukázka z právě natáčeného nezávislého filmu Mafia the Movie na motivy světoznámé české počítačové hry a beseda s režisérem, producentem, střihačem a duchovním otcem myšlenky filmové adaptace herního příběhu v jedné osobě, Martinem Lípou. Vznikající film je krásnou ukázkou fenoménu svobodné kultury.

Po besedě se už přistoupí k promítání prvního z trojice filmů, které si pro diváky organizátoři připravili. Big Buck Bunny je krátká animovaná komedie o pomstě přerostlého králíka. Tento film byl celý vytvořen pomocí open source softwaru, všechny jeho součásti i celek jsou publikovány pod licencí Creative Commons.

Další z filmových lahůdek promítaných tento večer bude film Sita Sings the Blues režírovaný, animovaný a produkovaný ikonou svobodné tvorby Ninou Paley. Tato nádherně animovaná hudební interpretace indického eposu Ramajány je skutečnou pastvou pro oči a právem získala řadu cen na festivalech po celém světě. I tento film je publikován a šířen pod svobodnou licencí Creative Commons.

Posledním filmem, který Piráti Žatec v rámci přehlídky uvedou bude dokumentární snímek TPB AKF: The Pirate Bay Away From Keyboard. Legendární počin o soudním procesu vedeným se zakladateli a celkově o legendární torrentové síti, která navždy změnila svět. Film je samozřejmě distribuován pod svobodnou licencí bez nároku na honorář.

Navštivte i vy noc s unikátním filmem v unikátních prostorách v pátek 28. června od 19:30 v žatecké synagoze. Festival svobodného filmu pořádá Česká pirátská strana, konkrétně Místní sdružení Žatec, za silné podpory Města Žatec, mediálním partnerem je regionalnitelevize.cz. Večerem bude provázet Radek Holodňák a rozhodně je nač se těšit.

Reklama

Výběr článků

Načítám